Podijeli objavu

Osam dana prije početka Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, Sportski arbitražni sud (CAS) je potpuno poništio suspenziju zbog dopinga za 28 od 43 ruska sportaša, koji su optuženi da su sustavno dopingirani na ZOI u Sočiju 2014., omogućivši tako nekima od njih nastup na sljedećim ZOI.

CAS je ocijenio da “u tih 28 slučajeva dokazi nisu dovoljno ukazali na kršenje antidopinških pravila. Sankcije su stoga protiv tih 28 sportaša poništene i njihovi su rezultati ostvareni u Sočiju vraćeni”.

Na taj je način poništena doživotna suspenzija koju je odredio Međunarodni olimpijski odbor (MOO) za tih 28 sportaša.  U 11 preostalih slučajeva CAS je ukinuo doživotnu suspenziju, ali je zadržao zabranu nastupa na sljedećim ZOI.

Među 28 ‘pomilovanih’ sportaša je nordijski skijaš Alexander Legkov (34) koji je osvojio olimpijsko zlato na 50 km na ZOI u Sočiju 2014. i srebro u štafeti 4 X 10 km.

“U teoriji, neki od tih 28 sportaša čija je doživotna suspenzija poništena, mogu sudjelovati na ZOI u Pjongčangu. No njihov nastup na tim Igrama treba odobriti Međunarodni olimpijski odbor”, izjavio je gladnogovornik CAS-a.

Disciplinska komisija MOO-a je na temelju izvješća Svjetske antidopinške agencije (WADA) u kojem su izneseni dokazi o “institucionaliziranom” sustavu dopingiranja u Rusiji, posebice za trajanja zimskih olimpijskih igara u Sočiju, doživotno suspendirala i diskvalificirala 43 ruska sportaša te oduzela 13 od 33 medalja koje su Rusi osvojili 2014.

Od tih 43 sportaša, 42 ih se žalilo CAS-u, a jedan dio njih se još uvijek nada nastupu na ZOI u Pjongčangu od 9. do 25. veljače. CAS je posljednjih dana razmotrio slučajeve njih 39, a još će tri razmotriti kasnije.

Samo 169 “čistih” ruskih sportaša, koje je odabralo povjerenstvo MOO-a, trenutačno se može natjecati pod olimpijskom zastavom.

Neka velika sportska imena, među kojima su brzi klizač Victor Ahn, biatlonac Anton Shipulin i nordisjki skijaš Sergei Ustyugov, nisu među njima.

Izvor: Hina

Podijeli objavu