Podijeli objavu

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prihvatio je u srijedu poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da sredinom veljače posjeti Zagreb i poručio kako na Pantovčak dolazi “u najboljoj vjeri da zajedno učinimo nešto dobro za našu djecu i našu budućnost”.

“Ti razgovori neće biti ni laki, ni ugodni, ali vjerujem – bit će veoma korisni za naše građane, i za Srbe i Hrvate”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji poslije razgovora s predsjednikom Europskog parlamenta Antonijom Tajanijem. Vučić je kazao kako je za Srbiju “veoma važan” poziv iz Zagreba, a najavio je da će razgovarati sa svim hrvatskim dužnosnicima, predstavnicima srpske zajednice te da će “posjetiti i obične ljude, Srbe koji žive u Hrvatskoj danas”.

Ipak, Vučić nije uvijek ovako diplomatski i zapadnjački razmišljao. Osim dobro poznatog govora u kojem je rekao da će za “svakog ubijenog Srbina ubiti stotinu muslimana”, zapamćen je i Vučićev govor u Glini 1995. godine u kojem se aktivno zalagao za formiranje Velike Srbije. Zanimljivo, govor je održan svega nekoliko dana prije početka akcije Oluja.

Na snimci iz ožujka 1995. godine Vučić u vatrenom govoru u okupiranoj Glini okupljenima obećava da Srpska Krajina i Glina nikada neće biti Hrvatska i da ondje ustaška vlast nikada više neće moći doći. Ukoliko srpski radikali pobijede Slobodana Miloševića, Vučić poručuje okupljenima da znaju da će živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi.

“Nikada Srpska Krajina, nikada Glina neće biti hrvatska! Nikada Banija neće nazad u Hrvatsku! Nitko više ne zna ni u ovoj sali za kakvu se državu zalaže Slobodan Milošević. Hoće li mu to biti Beogradski pašaluk ili nekakva AVNOJ-ska Jugoslavija, kakva će to država biti? Ukoliko srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije, vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji, jedinstvenoj srpskoj državi i tu odstupanja biti neće”, govorio je Vučić 1995.

Radikali su tijekom rata imali paravojne formacije u Hrvatskoj u kojoj su sijali smrt, a Vučić, Šešelj i Nikolić su često obilazili okupirana područja i širili mržnju. Uostalom, zbog toga se Šešelju i sudi u Haagu.

Aleksandar Vučić se nikad nije otvoreno ispričao za svoju ulogu u BiH i Hrvatskoj 1995. godine.

Izvor: Portaloko.hr

Podijeli objavu