Podijeli objavu

Britanska premijerka Theresa May otputovala je u petak iz Kine nakon trodnevnog boravka tijekom kojeg je potpisala ugovore vrijedne 13,26 milijardi američkih dolara (9,3 milijarde funti), a ispraćena je uz obećanje predsjednika Xi Jinpinga da će dodatno unaprijediti “zlatno razdoblje” u odnosima dviju zemalja.

Nakon odluke o Brexitu Velika Britanija se želi pozicionirati kao globalna trgovinska sila, a Kina, drugo gospodarstvo svijeta, je visoko na listi zemalja s kojima London želi potpisati sporazum o slobodnoj trgovini.

“Koristimo priliku da postanemo najotvorenija globalna Britanija ikada, produbljujući naše trgovinske odnose s državama diljeme svijeta, uključujući Kinu”, kazala je May.

Kineske investicije pomažu Britaniji u razvoju infrastrukture i otvaranju novih radnih mjesta, s oko 50.000 britanskih tvrtki koje uvoze robu iz Kine i više od 10.000 koje prodaju svoju robu na kineskom tržištu.

Kina vidi Britaniju kao svog saveznika u pozivima za što otvorenija globalna tržišta, usprkos raširenim sumnjama u stranoj poslovnoj zajednici glede poteškoća s poslovanjem u Kini.

Kina iznimno cijeni potporu Britanije Azijskoj infrastrukturnoj inesticijskoj banci te inicijativu “Jedan pojas, jedan put” – svojevrsni novi Put svile, istićući da je London pokazao “inteligenciju i pragmatizam”.

“To je primjer i za druge zapadne zemlje”, kazao je Xi.

On je, kako prenose državni mediji, na kraju posjete premijerke May kazao da bi “dvije zemlje trebale dati novi smisao bilateralnim odnosima i skovati novu inačicu ‘Zlatnog razdoblja’ u odnosima dviju strana”.

Izvor: Hina

Podijeli objavu