Podijeli objavu

Papa Franjo će prihvatiti legitimitet sedmorice rimokatoličkih biskupa koje je imenovala kineska vlada u nastojanju da dođe do prekretnice u odnosima Vatikana i Pekinga, objavio je u petak Wall Street Journal.

Papin blagoslov tim imenovanjima, o kojima ga kineske vlasti nisu ništa pitale i time potkopale njegov autoritet, mogao bi znatno  ublažiti višedesetljetno trvenje između Svete Stolice i komunističke Kine, piše list.

Franjo će, navodi WSJ, poništiti ekskomunikaciju biskupa i prihvatiti njihov status. Zauzvrat, kineske bi vlasti trebale Papi omogućiti pravo veta na buduća imenovanje i time formalno prihvatiti da po tom pitanju njegova riječ bude zadnja.

“To bi stvarno bila prekretnica. Prvo službeno priznanje papinske jurisdikcije kao čelnika Katoličke Crkve i u komunističkoj Kini”, naglašava WSJ.

U Kini djeluje i stvarna Rimokatolička Crkva, odana Papi, a njezini vjernici često su suočeni s progonima i prisiljeni na djelovanje u tajnosti.

WSJ piše da bi Papina odluka mogla biti objavljena na proljeće. Vatikan nije bio dostupan za službeni komentar.

Ranije ovog tjedna umirovljeni hongkonški biskup, kardinal Joseph Zen optužio je Vatikan da se “prodao kineskom totalitarnom režimu”.

Izvor iz Vatikana koji je razgovarao s Reutersom odbacuje takve navode. “To nije sjajan sporazum, ali tko zna kakva će biti situacija u Kini za 10 ili 20 godina. Mogla bi biti i gora”, kazao je.

“I dalje ćemo biti kao ptica u kavezu, ali će sada kavez biti veći”, rekao je izvor. “Nije to lako. Morat ćemo se boriti za svaki centimetar proširenja tog kaveza”.

Izvor: Wall Street Journal

Podijeli objavu