Podijeli objavu

Meksički ministar vanjskih poslova rekao je u petak da njegova država neće nikad podržati nasilno rješenje krize u Venezuele, bilo ono unutarnje ili vanjsko, pošto je dan ranije američki državni tajnik Rex Tillerson spomenuo mogućnost vojne pobune u toj državi.

Ministar Luis Videgaray rekao je to na novinskoj konferenciji s Tillersonom i kanadskom kolegicom Chrystiom Freeland u Mexico Cityju.

Američki državni tajnik je natuknuo da bi se u Venezueli mogao dogoditi vojni puč, prenosi u petak BBC te ističe da nema informacija o tome, no da su latinoameričke vojske povijesno često intervenirale u slučajevima teških kriza.

Vojska Venezuele odbacila je te tvrdnje.

Ministar obrane Vladimir Padrino optužio je Tillersona da ignorira “tradiciju oružanih snaga koje nikad ne smiju napadati institucije države, a još manje predsjednika kojeg je izabrala većina stanovništva”.

Tillerson je u petak naglasio da želi slobodne, pravedne izbore u Venezueli i povratak ustavnom poretku.

Dodao je da Meksiko treba paziti na moguće rusko miješanje u izbore uoči glasovanja o predsjedniku koje je zakazano za srpanj.

Tillerson je u Meksiko doputovao u četvrtak i planira se sastati i s predsjednikom te države Enriqueom Penom Nietom, objavio je State Department, a prenosi dpa.

Posjet se događa u vrijeme napetosti zbog plana američkog predsjednika Donalda Trumpa da natjera Meksiko da financira zid na granici između dvije države, kao i zbog nesigurne budućnosti Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma (NAFTA) između dvije države i Kanade.

Šef američke diplomacije otputovat će i u Argentinu, Peru, Kolumbiju i Jamajku. To je njegov prvi posjet nekoliko država latinske Amerike i Kariba iako je na dužnosti dulje od godine dana.

Lokalni mediji pišu da mnogi Latinoamerikanci vjeruju da se Washington zanima za južne susjede samo radi sprječavanja krijumčarenja droge, zaustavljanja ilegalnih migracija i zastupanje svojih ekonomskih interesa, piše dpa.

Očekuje se da će Tillerson tražiti i podršku za jačanje pritiska na predsjednika Venezuele Nicolasa Madura. SAD je u posljednjih godinu dana uveo sankcije nad više od 50 službenika povezanih s Madurovim režimom koje optužuje za korupciju i kršenja ljudskih prava.

Izvor: dpa

Podijeli objavu