Podijeli objavu
U Zenici su u petak poslijepodne razgovarali predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković, potpredsjednik HDZ 1990 i predsjednik Županijskoga odbora te stranke za Središnju Bosnu Anto Bilić i član Predsjedništva HDZ 1990 i predsjednik ŽO Zeničko dobojske županije Vinko Marić.

Složili su se da je političko-ekonomska situacija u spomenute dvije županije zabrinjavajuća i da je dodatno usložnjavaju nesposobne i neodgovorne vladajuće stranke koje su prerano započele svoja predizborna razračunavanja svjesnim projiciranjem svađa i podizanjem tenzija. Vrlo malo se, ili ništa, ne radi na liječenju međunacionalne netrpeljivosti i odlučnom ekonomskom oporavku Srednje bosanske i Zeničko dobojske županije zbog čega se već godinama bilježi egzodus mladih ljudi i njihovih obitelji, u čemu nažalost prednjače Hrvati.

Božo Skopljaković, Anto Bilić i Vinko Marić su suglasni da su predstojeći parlamentarni izbori od sudbonosne važnosti za Hrvate u cijeloj BiH, a poglavito u onim područjima gdje su brojčano podjednaki sa drugim narodima i građanima ili gdje su u manjini. U tom kontekstu Skopljaković, Bilić i Marić su žestoko odbacili „predizborni“ poziv vrha HDZ BIH na mobiliziranje Hrvatskoga naroda ne dvojeći kako je to posipanje pepelom jer nisu sposobni dogovoriti sa svojim partnerima izmjene Izbornoga zakona i istodobno pozivaju na okupljanje svih onih snaga koje žele kompromis i napredak u BiH prema naprednome zapadnome svijetu.

U Hrvatskoj stranci i HDZ 1990 odavno prepoznaju teški grijeh HDZ BiH prema izbornome pravu velikoga dijela Hrvatskoga naroda u BiH i upozoravaju da su svi dosadašnji prijedlozi izmjena Izbornoga zakona od različitih stranaka maksimalistički i neprihvatljivi jer su diskriminirajući i nisu pravični. Zato pozivaju sve one aktere koji u pregovorima zastupaju Hrvatski narod oko izmjena Izbornoga zakona, ali i pojedince koji mogu utjecati na te izmjene da vode računa o interesima i korektnoj zastupljenosti Hrvata iz svih krajeva BiH i da ne kreiraju zakonska rješenja u kojima će bilo tko biti privilegiran ili oštećen..

Skopljaković, Bilić i Marić su izrazili spremnost za suradnju Hrvatske stranke BiH i HDZ 1990 prije i nakon izbora kako bi u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti bilo što više Hrvata u županiji Središnja Bosna i Zeničko dobojskoj. Poručili su da su otvorena vrata svim strankama koje imaju slične programske interese i ciljeve. To je možda i presudni zalog da Hrvati opstanu na spomenutim područjima i budu važan politički čimbenik“, stoji u priopćenju sa sastanka u Zenici.

 

Podijeli objavu