Podijeli objavu

Pentagon je objavio izvješće o američkim nuklearnim kapacitetima u kojemu poziva na modernizaciju snaga kako bi zemlja ostala vjerodostojna nuklearna sila, javlja dpa.

Ministar obrane Jim Mattis rekao je da je izvješće objavljeno “u kritičnom trenutku u američkoj povijesti kad se SAD suočava s međunarodnom sigurnosnom situacijom koja je kompleksnija i zahtjevnija od bilo kojeg drugog doba nakon Hladnog rata”.

“U ovome trenutku nije moguće odgađati modernizaciju naših nuklearnih snaga želimo li i dalje ostati snažna nuklearna sila”, rekao je Mattis.

U izvješću se poziva na novu nuklearnu strategiju koja bi bila fleksibilna i točno prilagođena. Naglašava se potreba modernizacije i obnove nuklearnog trojstva – interkontinentalnih balističkih projektila, projektila koji se lansiraju s podmornica i zrakoplova sposobnih za nošenje nuklearnog oružja.

Pentagonu mora biti prioritet izmjena trojstva kao i zapovjednog i kontrolnog sustava, ističe se u izvješću.

“Naše nuklearno trojstvo čuva nas preko 70 godina. Ne možemo si dopustiti da postanemo zastarjeli”, rekao je zamjenik ministra obrane Patrick Shanahan na konferenciji za novinare.

U izvješću se navodi da su, dok SAD nastavlja smanjivati svoju zalihu nuklearnog oružja, druge zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, krenule u suprotnom smjeru.

Mattis je također naveo sjevernokorejske nuklearne i balističke pokuse i iransko zadržavanje nuklearnih tehnoloških kapaciteta, unatoč sporazumu.

“To predstavlja raspon raznih prijetnji bez presedana koje stvaraju sve veću nesigurnost i opasnost”, kazao je Mattis.

Izvor: dpa

Podijeli objavu