Podijeli objavu

Mislim da HDZ može mobilizirati samo onaj dio hrvatske javnosti koja je uposlena da li u državnim institucijama ili u javnim poduzećima, i to je onih 25 do 30 posto koji redovito izlaze na izbore i glasaju za HDZ. To je to što predstavlja HDZ i to ne možemo nikako nazvati većinom. HDZ nigdje nema više od 50 posto kod Hrvata pa da kaže da je to i legitimno predstavljanje volje hrvatskog naroda. Trenutno imaju najviše glasova, to je činjenica ali to nikako nije većina Hrvata koje oni žele da pozovu na nešto poput toga, kazao je za Vijesti.ba predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković govoreći o pozivu Dragana Čovića za mobilizaciju Hrvata.

– Po Vašem mišljenju kakav je ishod briselskog sastanaka članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropske pučke partije?

SKOPLJAKOVIĆ: Za nas nije iznenađujući neuspjeh ovog sastanka u Briselu, to se moglo i očekivati jer otići sa ovakvim prijedlozima izmjena Izbornog zakona pred evropske zvaničnike zaista je bilo neozbiljno, kao i očekivati da se nešto značajnije desi ili da Brisel i Evropske unija prihvate takve izmjene Izbornog zakona. Svi napokon trebaju da se opamete, da sjednu zajedno i da napravimo jedan zajednički prijedlog u kojem će učestvovati sve parlmentarne stranke, i uvjeren sam da bi takav prijedlog bio nešto što bi bilo jednako prhvatljivo za sve.

– Da li je gospodin Čović sada frustriran neuspjehom. Danas je izjavio da će mobilizirati hrvatski narod, kako bi ga upozorio na to šta, kako je naveo, radi brojniji narod?

SKOPLJAKOVIĆ: Mislim da HDZ može mobilizirati samo onaj dio hrvatske javnosti koja je uposlena da li u državnim institucijama ili u javnim preduzećima, i to je onih 25 do 30 posto koji redovito izlaze na izbore i glasaju za HDZ. To je to što predstavlja HDZ i to ne možemo nikako nazvati većinom. HDZ nigdje nema više od 50 posto kod Hrvata pa da kaže da je to i legitimno predstavljanje volje hrvatskog naroda. Trenutno imaju najviše glasova, to je činjenica ali to nikako nije većina Hrvata koje oni žele da pozovu na nešto poput toga.

– Sama riječ mobilizacija izaziva reakcije u javnosti. Da li je Čović spreman da putem takvih poteza izazove incidente u sljedećem periodu?

SKOPLJAKOVIĆ: Ako pogledamo zadnjih petnaeset ili dvadeset godina, ove vladajuće strukture nisu zaista napravile nikakav napredak za Bosnu i Hercegovinu na putu ka NATO-u i EU. Svaki njihov odlazak na razgovore sa Evropskom unijom rezultira time da oni i dalje dobijaju negativne ocjene, i ovo je pretpostavljam jedna vrsta panike pred predstojeće izbore, i do sada se uglavnom pozivalo narod i plašilo ga se sa nekim mogućim sukobima i novim ratovima. Sada je to već toliko pročitano da se pokušava na neki novi način i novi model iznaći nešto novo kako bi se ponovo mobilizirali svoji glasači da bi izašli na izbore.

– Gospodin Čović, što je vidljivo iz njegove izjave suprostavlja narod narodu. Da li njegov poziv može tumačiti kao na huškanje i stvaranje jedne takve atmosfere koja vodi ka tome?

SKOPLJAKOVIĆ: Ne bih mogao reći da li ide u tome ka tome cilju, ali moglo bi se i na taj način promatrati, ali sigurno nije dobro pozivati narod na takvo nešto. Međutim, kao što sam već rekao taj poziv može biti upućen onom broju birača koji su glasovali za HDZ, i ne mislim da će to išta ozbiljnije prouzročiti osim što će HDZ pokušati svoj neuspjeh i na tome planu ponovo predstaviti kao uspjeh.

 

(Vijesti.ba)

Podijeli objavu