Podijeli objavu

Kako bi djeca izrasla u sretne osobe, zadovoljne sobom, roditelji bi im trebali pružiti ove četiri stvari.

Martin Seager, klinički psiholog i psihoterapeut i aktivist, vjeruje da se moraju ispuniti  temeljne psihološke potrebe svakog čovjeka kako bi posigli maksimalne dobrobiti. Tako je i kod djece kako bi izrasli u sretne osobe, zadovoljne samim sobom. Ovo je četiri stvari koje biste im kao roditelji trebali pružiti:

1. Moraju se osjećati voljenima

Svi mi izražavamo i prihvaćamo ljubav na različite načine, što znači da se stvari mogu ‘izgubiti u prijevodu’. Ako kažete djetetu da ih volite dok odgovarate na e-mail na pametnom telefonu ili kažete im da ih volite “ali ako padneš ovaj ispit, bit će problema”, onda je za njih ljubav ritik – daju ju, ali nije sigurno da će ju primiti. Procjenjivanje kako pokazujete ljubav, uz akciju, a ne samo riječi, može pomoći vašem djetetu da zna da ste pouzdani i nećete ih suditi, kad im je potrebna podrška. Za malu djecu, poruke o bajkovitoj ljubavi s jedne strane, a s druge strane gledanje mama i tate kako se ponekad svađaju, može biti zbunjujuće. Zato je važno pričati s njima i objasniti im da ljubav postoji, kad se i nekad posvađate.

2. Osjećaj da pripadaju

Djeca moraju naučiti da, ako poistovjećuju svoju vrijednost s vanjskim stvarima – ocjenama, brojem lajkova na Instagramu  – oni ne samo da im daju moć da ih to potvrdi, već i moć da ih ‘potopi’. Kada je pojedinac snažan, može se uklopiti bilo gdje.  Slijedom toga, naći će slične prijatelje. Zbog toga se mnogi odrasli ljudi još bore s neprihvaćanjem društva (ili ga bar oni tako vide) jer imaju osjećaj da nigdje ne pripadaju.

3. Imaju pravo izraziti svoje mišljenje – i da ih poslušate

Kada su djeca uzrujana, često im govorimo ‘ne plači’ ili ih ušuškujemo. Iako su namjere dobre, mogu ostaviti posljedice. Nekoliko godina kasnije, pitat ćemo se zašto naša djeca ne razgovarju s nama. Potom ih potičemo da “razgovaraju s nekim”. Komunikacija ne mora uvijek biti verbalna, a umjesto toga može pokazati svoje osjećaje ili mišljenje kroz glazbu, umjetnost, volontiranje, sport… Samo ih uvijek poslušajte kad su mlađi i dopustite im da izraze svoje osjećaje – makar to bilo kroz polusatno plakanje.

4. Pomozite im da pronađu ‘smisao’

Kao društvo, većinom poučavamo kako uspjeti, ali ne i što napraviti kad ne uspijemo. Slavimo postignuća, zauvijek nastojimo uhvatiti opipljive nagrade koje možemo objesiti na zid, vidjeti u banci ili objaviti na društvenim mrežama. Zaboravljamo da neuspjeh može biti naš najveći učitelj. Naučite djecu da se radi o putovanju, a ne samo o odredištu. Pomozite im da žive u ovom trenutku, i da prihvaćaju neuspjeh i uče iz grešaka.

Izvor: Život i stil.hr

 

Podijeli objavu