Podijeli objavu

Europska komisija sutra će razmatrati novu strategiju proširenja koja će uspostaviti precizne vremenske odrednice za mogući napredak država ka članstvu.

Dvanaest država članica Europske unije žele da države zapadnog Balkana sudjeluju u političkim sastancima EU i prije nego što postanu članice te predlažu ukidanje rominga za regiju, navodi se u dokumentu koji je predložen Europskoj komisiji, javlja Reuters.

Europska komisija sutra će razmatrati novu strategiju proširenja koja će uspostaviti precizne vremenske odrednice za mogući napredak država ka članstvu. Reuters navodi da će sutra biti objavljen plan daljenjeg proširenja “nakon godina zanemarivanja i rastućeg utjecaja Rusije”.

Ali, ističu kako su imale uvid u prijedlog 12 članica, Austrije, Češke, Estonije, Mađarske, Irske, Italije, Litve, Latvije, Malte, Poljske, Slovenije i Slovačke, koje žele korak dalje i predlažu redovne godišnje samite sa liderima Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

U prijedlogu od 12 točaka, ove države navode i da EU treba dozvoliti ministrima iz država u procesu proširenja sudjelovanje na najvišim sastancima tijela EU u oblastima okoliša, zdravstva, transporta i vanjske politike.

– Ovo su mjere koje nas ništa ne koštaju a imaju ogroman politički utjecaj i poboljšale bi imidž EU u regiji – navedeno je u prijedlogu..

Također, predloženo je i ukidanje rominga, navodi Reuters, za regiju u kojoj živi 18 milijuna stanovnika.

Izvor: Reuters

Podijeli objavu