Podijeli objavu

Prošlo je više od 3 mjeseca kako su u Njemačkoj održani savezni izbori, a vlada u zemlji još uvijek nije formirana, i pregovori su, prema riječima same Angele Merkel, veoma teški i ne nadzire im se kraj.

Ipak, izgleda da je po pitanju jedne stavke, one koje svijet esporta najviše interesira, postignut dogovor.

Naime, načelno je dogovoreno u koaliciji da će se raditi na tome da se esport zakonom prizna i zaštiti kao sport, i da se shodno tome teži ka olimpijskoj perspektivi esportova.

Doroti Bar, predstavnica stranke Kršćansko-socijalne unije Bavarske, koja je dio koalicije Angele Merkel, je izjavila: “Želimo da damo esportu veći publicitet koji zaslužuje. Kompetitivni gejming treba  biti priznat i reguliran zakonskim mjerama kao sport i da teži ka olimpijskom priznanju”. Zanimljivo je da ovo dolazi iz stranke koja slovi za desničarsko-konzervativnu, s prisnim vezama s Rimokatoličkom crkvom.

Priznavanje esporta kao sporta na državnom nivou omogućilo bi mnogo laške funkcioniranje esport organizacija, smanjivanje troškova i mogućnost konkuriranja za neke fondove koji su im trenutno nedostupni, ali isto tako i zaštitilo profesionalne esportiste čiji su statusi još uvijek neregulirani i često predmet zloupotrebe i lošeg menadžmenta.

Esport je već zakonski priznat kao sport u mnogim državama svijeta, poput Rusije, Južne Koreje, Finske i Francuske, a u tijeku su procesi ove regulacije i u mnogim drugim zemljama svijeta.

Esport je prošle godine imao publiku od skoro 260 milijuna ljudi i vrijednost od preko 1,5 milijardi dolara.

Izvor:B92

Podijeli objavu