Podijeli objavu

Čelnik oporbe na Maldivima Mohamed Nasheed u utorak je pozvao vlade drugih država, a napose Indiju i Sjedinjene Države da pomognu smijeniti predsjednika Abdulla Yameena koji provodi represiju i gura turističko otočje u politički kaos.

Predsjednik Maldiva Abdull Yameen proglasio je u ponedjeljak izvanredno stanje na 15 dana, nakon čega je vojska okružila Vrhovni sud i uhitila bivšeg predsjednika. Uhićen je i predsjednik Vrhovnog suda.

“Predsjednik Yameen nezakonito je proglasio izvanredno stanje i prigrabio državu. Moramo ga smijeniti s vlasti. Narod Maldiva legitimno poziva vlade svijeta, a napose Indije i Sjedinjenih Država”, da pomognu, priopćio je oporbeni čelnik.

“Željeli bismo da indijska vlada pošalje svog predstavnika da uz pomoć vojske oslobodi suce i političke zatvorenike, a među njima je bivši predsjednik Maumoon Abdul Gayoom”, poručio je i naglasio “Tražimo fizičku prisutnost”.

Od američke vlade traže pomoć u financijskom poslovanju.

“Željeli bismo da američka vlada osigura da američke financijske institucije prekinu sve transakcije u dolarima s čelnicima režima na Maldivima”, navodi se u priopćenju.

U Washingtonu je glasnogovornica State Departmenta izrazila “razočaranost i uznemirenost” izvješćima o proglašenju izvanrednog stanja.

SAD “poziva predsjednika Yameena, vojsku i policiju da postupaju prema zakonu, provode odluke Vrhovnog suda i kaznenog suda i osiguraju valjano funkcioniranje parlamenta, da vrate ustavom zajamčena prava narodu i institucijama na Maldivima”, rekla je glasnogovornica Heather Nauert.

Progon oporbe koji zadnjih godina provodi predsjednik Yameen narušio je sliku raja koju svijet ima o tom malenom arhipelagu s nešto više od 400.000 stanovnika.

Uvođenjem izvanrednog stanja proširuju se već postojeće široke ovlasti sigurnosnih snaga u uhićivanju i pritvaranju osumnjičenika i to u trenutku kada Vrhovni sud i vlada sudjeluju u napetom odmjeravanju snaga.

Gayoom (80), koji je 30 godina čvrstom rukom vodio zemlju sve do prvih demokratskih izbora 2008., i stao je uz aktualnu oporbu na čelu s Mohamedom Nasheedom koji živi u egzilu u Velikoj Britaniji, uhićen je oko ponoći u svome domu u prijestolnici Maleu.

“Ne znam zašto sam uhićen, nisam ništa učinio”, rekao je Gayoom u videoporuci na Twitteru upućenoj svojim pristašama netom prije uhićenja. “Molim vas da budete čvrsti i odlučni. Nećemo odustati od reforma koje provodimo”, rekao je.

Maldivi su postali višestranačka demokracija 2008., a 2013. Yameen je sporno pobijedio na izborima protiv Nasheeda.

Političke napetosti već su se odrazile na turizam, inače glavni izvor prihoda otočja, budući da je Kina upozorila svoje državljane da ne putuju na tu otočnu državu u Indijskom oceanu.

Izvor: Hina

Podijeli objavu