Podijeli objavu

SARAJEVO – Šef Delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark rekao je da je “Utakmica je otvorena i svi će biti jednako tretitani”.

Upitan da kaže kolika je odgovornost EU što je BiH još na začelju i je li mogao lobirati snažno kao u slučaju akciza,  Vigemark je rekao da nema nikakvih lobiranja te da je odluka na zemljama članicama.

Tvrdi da je BiH napravila značajan napredak u zadnje tri godine.

“Radila je na pripremama odgovora na upitnik, i mi očekujemo da odgovori budu spremni krajem mjeseca”, istaknuo je Vigemark.

Uputio je poruku liderima da im je jedan zajednički cilj, a to je da ukoliko žele vidjeti ovu zemlju u EU, trebaju zajedno raditi na tome.

“Nije bitno doći do narednih izbora već da razmišljamo gdje će ova zemlja biti za pet, deset godina”, rekao je Vigemark i dodao da  je EU s ovom Strategijom potvrdila da su im vrata otvorena.

Na pitanje hoće li se mijenjati dejtonski sporazum u pregovorima s EU, Vigemark je rekao da nigdje eksplicitno nije navedeno da će se Dejton mijenjati, mada postoje neki elementi koji se mijenjaju, poput aneksa sedam o izbora člana predsjedništva.

Na pitanje kada će Europa konkretno djelovati, a ne upozoravati, Vigemar je kazao da oni nemaju modele koji kažu kako ćemo, ali EU ima svoje standarde koji će se morati ispuniti.

Izvor: Nezavisne.com

Podijeli objavu