Podijeli objavu
KENIJSKE državne novine objavile su osmrtnicu jednog od glavnih opozicijskih političara, koji je živ, javlja CNN.
Jimmy Wanjigi, jedan od glavnih članova opozicijske stranke u Keniji, izjavio je da nimalo ne sumnja u značenje ove poruke:
“Ovo je obećanje smrti. Dolazimo po tebe, uvjeravamo te da ćemo te dokrajčiti”, rekao je Wanjigi za CNN.
“S dubokom tugom javljamo da je preminuo James Richard Wanjagi”, stoji u osmrtnici s namjerno pogrešno napisanim imenom. Dodaje se da je poginuo u pljački u bogatom dijelu Nairobija. U osmrtnici su također navedena imena njegove supruge i djece te informacije o sprovodu.

“Ovo je stvarna prijetnja smrću”
Wanjigi je izjavio da razmišlja o tužbi protiv novina: “Vidim da su nacionalni mediji postali dio urote za ubojstvo s predumišljajem. Ne vidim to nikako drugačije”, rekao je. Izdavač novina Daliy Nation izjavio je da je zatražio policijsku istragu te da će poduzeti odgovarajuće mjere protiv odgovornih za objavu.
Mnogi državljani izrazili su zabrinutost objavom, koju shvaćaju kao otvorenu prijetnju političaru: “Ovo nije pogreška urednika/izdavača. Ovo je stvarna prijetnja smrću”, napisao je jedan korisnik Twittera.

Sve veća kriza i napadi na opoziciju
Od izbora u kolovozu Kenija se nalazi u sve većoj krizi. Vođa opozicije Raila Odinga odbio je sudjelovati u ponavljanju izbora tvrdeći da će biti namješteni u korist njegovog protivnika. Odinga sebe smatra zakonitim vođom Kenije i 30. siječnja se proglasio “predsjednikom naroda”.
Predsjednik Uhuru Kenyatta i njegova vlada pobjesnili su na taj potez te zatvorili četiri medijske postaje koje su prenijele “inauguraciju”. Još uvijek su zatvorene dvije od četiri postaje.
Vlada je također ukinula putovnice nekoliko opozicijskih vođa, uključujući Wanjigija. Opozicijski političar Miguna Miguna u utorak je deportiran u Kanadu nakon što je optužen za izdaju. Kenijske vlasti objavile su da se odrekao svog državljanstva, što njegovi odvjetnici poriču.
Izvor: CNN
Podijeli objavu