Podijeli objavu

Sjevernokorejski orkestar od 137 glazbenika u četvrtak je održao svoj prvi koncert u Južnoj Koreji na kojem je stotinama Južnokorejaca svirao popularne melodije dok su deseci prosvjednika izvan koncertne dvorane bubnjajući izražavali nezadovoljstvo ovim gostovanjem.

Koncert Samjiyon Banda održan je dan nakon otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji u trenutku kada dolazi do poboljšanja odnosa sa Sjevernom Korejom, što pokazuje i posjet sestre sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Un-a koja bi trebala doći u petak.

U nastupu u obalnom gradu Gangneungu sjevernkorejski glazbenici svirali su pjesme iz obje Koreje, ali i zapadnjačke melodije, uključujući i temu iz broadwayskog mjuzikla “Fantom u operi”.

“Svirali su popularne pjesme kako bismo uživali u koncertu, a koncert je nadišao moja očekivanja”, rekla je 37-godišnja Jun Sang -sik koja je došla s njezinom devetogodišnjom kćerkom. “Moja kćer je rekla da je osjećala ponos kada je vidjela kako Južna i Sjeverna Koreja zajedno sviraju”.

Koncert koji je trajao 90 minuta završio je bez “bisa” iako ga je publika tražila. Sjevernokorejski organizator je, međutim, zahvalio posjetiteljima na toploj dobrodošlici.

To je bio prvi koncert sjevernokorejskih izvođača u Južnoj Koreji od 2000., kada je jedan drugi orkestar prešao granicu kako bi na zajedničkom koncertu obilježio Dan oslobođenja Koreje 15. kolovoza.

Više od 150.000 Južnokorejaca prijavilo se za lutriju za karte za dva koncerta koja će održati sjevernokorejski glazbenici. Slučajnim odabarim 780 pobjednika dobilo je po dvije ulaznice.

Na koncertu u četvrtak bilo je 812 slušatelja, među kojima 252 posebna uzvanika koje je izabrala vlada.

Na temperaturi ispod nule na nekih pet minuta od koncertne dvorane 80 prosvjednika puštalo je pjesme protiv Olimpijade i bubnjalo.

Oko stotinu policajaca zadržavalo je prosvjednike dalje od koncertne dvorane.

“Oni su tu da bi radili budale iz Južnokorejaca, i to ne mogu prihvatiti”, rekao je 71-godišnji Kwon Oh-seok koji je na prosvjed doputovao uz Seula.

Sjevernokorejski orkestar drugi će koncert održati u Seulu u nedjelju.

Izvor: Hina

Podijeli objavu