Podijeli objavu

BANJA LUKA – Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Okružnog suda Banjaluka koji je bivše specijalce Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te suvlasnika autokuće “Quatro” Olega Bandu osudio na ukupno 42 godine robije.

Oni su u svibnju prošle godine proglašeni krivim za pljačku 617.000 KM na autoputu Banjaluka-Gradiška, ali je drugostupanjski sud uvažio žalbe njihovih odvjetnika i predmet vratio na ponovno suđenje.

Prema presudi iz svibnja Malić, Paraš i Popović su osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Banda osuđen na 9 godina. Njima je također naloženo da u roku od 30 dana nakon pravosnažnosti presude uplate 543.200 KM zbog protupravno stečene koristi.

Sud je utvrdio da oni nisu bili članovi zločinačkog udruženja kako je to tvrdilo Tužiteljstvo, odnosno da nisu počinili organizirani kriminal.

Olakšavajuća okolnost im je bila to što su mlađe životne dobi i što nisu osuđivani.

Inače, nekadašnjim specijalcima po devet godina ‘odrezano’ je za pljačku, a po dvije za nedozvoljeno oružje, dok je Banda za pljačku dobio osam, a za posjedovanje oružja dvije godine. Kazne su im na kraju objedinjene, pa su dobili po 11 odnosno devet godina.

Pljačka novca, voženog u Zagreb iz banjalučke “Unikredit banke”, počinjena je 22. rujna 2015. godine.

Ranije je Danijel Kuzmić (32), bivši radnik agencije “Sector security” osuđen na tri godine, a specijalci Goran Janjuz (27) i Željko Inđić (29) na po šest meseci zatvora zbog sudjelovanja u razbojništvu, a nakon što su krivicu priznali i pristali da svjedoče protiv svojih suradnika.

Izvor: Nezavisne novine

Podijeli objavu