Podijeli objavu
Serija s deset nastavaka koja se 23. travnja počinje prikazivati u Francuskoj, a 24. u Sjedinjenim Državama, slavnom glumcu se čini zanimljivim načinom da se ispriča život “tako istaknute osobe”.

Španjolski glumac Antonio Banderas koji snima televizijsku seriju za National Geographic “Picassov genij” u kojoj glumi slavnog slikara, rekao je za AFP da osjeća “golemu odgovornost” u tumačenju uloge “junaka iz Malage”.

Na snimanju serije u Budimpešti glumac, koji se zahvaljujući šminki preobrazio u Picassa (1881.-1973.) u poznim godinama, podsjeća se da je umjetnik “rođen u njegovu zavičaju”, u Malagi, prijestolnici Andaluzije.

Glumac kaže da je “rastao u sjeni tog velikana” koji je, ističe, “najvjerojatnije najveći umjetnik 20. stoljeća”.

“Kad bih išao u školu držeći majku za ruku, svako jutro smo prelazili preko trga Merceda”, gdje je Picassova rodna kuća, prisjeća se, govoreći tečnim engleskim sa simpatičnim španjolskim naglaskom.

Na šminkanju mora provesti pet sati kako bi izgledao kao Piccaso u poznim godinama.

No sličnost s njim nije najvažnija, napominje Antonio Banderas, “ne želimo biti muzej voštanih figura”.

Shvatiti Picassa

Povijesna vjerodostojnost je jedan od glavnih aduta National Geographica, dodaje.

Najteže je, ističe, “shvatiti Picassa”, njegove političke i umjetničke odluke te prirodu njegovih prijateljskih i ljubavnih veza.

“Neprestano moram čitati između redaka pokušavajući pronaći istinu, a to je teško”, rekao je.

Radnja u seriji ne teče kronološki i počinje nacističkim bombardiranjem baskijskog grada Guernice 26. travnja 1937. radi pomoći španjolskim nacionalističkim snagama.

“Čestim vraćanjem u prošlost radimo neku vrstu kubističkog prikaza” života “svemogućeg” Picassa.

Velikog umjetnika u mladim godinama tumači Alex Rich (“Glow”, “True Detective”).

Izvor: AFP

Podijeli objavu