Podijeli objavu

Mirza Bašić je osvojio svoju prvu ATP titulu u karijeri, pobjedom nad rumunjskim tenisačem Mariusom Copilom u finalu ATP turnira u Sofiji s 7:6 (8), 6:7(4), 6:4.

Bašić je ispisao povijest bh. tenisa i postao drugi igrač sa bh. prostora koji je uspio podići trofej jednog ATP turnira, a meč je dobio nakon 2 sata i 20 minuta igre.

Bašić je odlično ušao u meč, izgledao je veoma samopouzdano u sebe i svoju igru, a udarci su ga  izvanredno služili. U trećem gemu je napravio brejk, koji je potom potvrdio i došao do vodstva od 3:1. Odličnim serviranjem i igrom u svojim gemovima.

Bašić je održavao prednost brejka sve do trenutka kada je trebao odservirati za set. Copil tada stiže do tri vezane brejk prilike i koristi treću te osvaja tri uzastopna gema i preokreće rezultat na 6:5. Set je ušao u tiebreak koji nakon preokreta dobiva Mirza rezultatom 8:6 i tako dolazi do vodstva od 1:0 u setovima.

Težak završetak prvog seta ostavio je traga na Mirzi na početku drugog, pa je bh. tenisač u prvom gemu izgubio svoj servis, što je Copilu donijelo prednost brejka koji je potvrdio i poveo s 2:0.

Rumunj je uspješno održavao tu prednost, a onda je u devetom gemu, gemu u kojem je Mirza servirao za ostanak u setu, uspio doći do set lopte koja bi mu donijela dupli brejk, a ujedno i poravnanje u setovima.

Ipak, Mirza ju je spasio, osvojio taj gem, a onda u narednom odigrao nekoliko odličnih riterna i bodova, te uspio oduzeti servis Copilu.

Pobjednika seta je na kraju odlučio tiebreak koji je Copil odigrao bolje, dobio ga rezultatom 7:4 i uveo meč u treći set.

Njega je bolje otvorio Copil, došavši do dvije brejk lopte na servis Bašića u drugom gemu, koje je Mirza spasio. Oba igrača su se fokusirali na svoje servis gemove i to veoma uspješno sve dok Mirza nije u sedmom gemu uspio doći do dvije brejk lopte. Ipak, Copil je pronašao dva odlična servisa i spasio obje.

Dva gema kasnije Mirza je ponovno uspio pritisnuti servis Rumunja, doći do nove dvije brejk lopte i iskoristiti drugu te povesti sa 5:4.

Bašić je potom iskoristio servis za meč, priveo isti kraju te došao do svoje prve ATP titule u karijeri, postavši tek drugi bh. igrač (poslije Damira Džumura), kome je to pošlo za rukom.

Izvor: Oslobođenje.ba

Podijeli objavu