Podijeli objavu

“Sve je spremno za dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb”, poručila je i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić tijekom uvodnoga govora na otvorenju konferencije o budućnosti Europe u Zagrebu. Na skupu koji organiziraju Zaklada Hannsa Seidela i Fakultet političkih znanosti ministrica je izjavila da je proširenje EU-a strateški cilj i nama i EU jer jamči stabilnost jugoistočne Europe.

“U tom kontekstu posebnu pozornost i dalje ćemo posvećivati stabilnosti u Bosni i Hercegovini te joj pružati svekoliku pomoć na njezinu putu prema europskim i euroatlantskim integracijama. Cilj je ostvariv samo ako se u BiH doista u zakonima i u praksi osigura jednakopravnost triju konstitutivnih naroda”, kazala je ministrica Pejčinović Burić.

“Očuvanje zajedničkih vrijednosti EU-a, zbog kojih je i RH postala članica, odgovor su na trendove rasta populizma i euroskepticizima posljednjih godina. Potrebno je zadržati naše najviše vrijednosti koje su ujedno i najveća snaga Europske unije – demokracija, temeljna ljudska prava i slobode, vladavina prava”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

“Godina 2018. bit će važna za donošenje odluka o budućnosti jer će ona odrediti kako ćete “vi (mladi) živjeti”poručila je obraćajući se studentskoj populaciji. “Hrvatska se zalaže za to da “građanin treba biti u središtu svake europske politike”, što je rezultat postignuća drugih procesa koje treba stalno održavati kako bi se obnavljalo europsko jedinstvo”, kazala je ministrica.

Ocijenila je da će hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020., biti vrlo vidljiv i važan pokazatelj našeg doprinosa razvoju EU. Odvijat će se u vrlo zahtjevom vremenu nakon što završe izbori za Europski parlament i sastavi se nova Europska komisije, nakon završetka pregovora o Brexitu i donošenju novog proračuna Unije. “Iako je prerano navesti točne prioritete predsjedanja Hrvatska će sigurno uvrstiti teme rasta, povezivanja, proširenja, stabilnosti i razvoja”, rekla je ministrica.

Izvor: Hrt.hr

Podijeli objavu