Podijeli objavu

Bježeći pred inflacijom, gladi ali i kriminalom Venezuelanci masovno bježe iz zemlje, mahom u Kolumbiju.

S naftnim zalihama većim od Saudijske Arabije (najvećim na svijetu), Venezuela bi trebala biti barem umjereno prosperitetna zemlja. Umjesto toga, postala je najbrže propadajuće gospodarstvo na svijetu. Ne iznenađuju stoga fotografije tisuća očajnih Venezuelanaca koji pokušavaju ući u Kolumbiju te tako pobjeći od gladi i kriminala koji vladaju u njihovoj zemlji nakon velike gospodarske krize.

Potresne scene masovnog egzodusa dolaze s međunarodnog mosta Simon Bolivar preko kojeg prelaze izbjeglice.

Kolumbija i Brazil poslale su dodatne vojnike kako bi patrolirali granicom nakon što su iz Venezuele preuzeli više od pola milijuna izbjeglica unatrag šest mjeseci. Sada i pooštravaju graničnu kontrolu ne bi li suzbili dolazak ljudi.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, najavljujući stroža pravila na granici, kazao je kako se Kolumbija nikada nije susrela sa situacijom s kojom se susreće sada. U njegovoj zemlji trenutačno je zbrinuto 600 tisuća Venezuelanaca.

Brojni Venezuelanci koji ondje stižu trebaju i medicinsku pomoć. “Ovo je tragedija”, kaže Santos te dodaje: “I želim poručiti predsjedniku Maduru da je to rezultat njegove politike”.

Inače, teški gospodarski uvjeti doveli su gladi i neimaštine u toj zemlji, ali i velike stope kriminala u glavnom gradu države Caracasu u kojem su se vozači teretnih kamiona prisiljeni fizički braniti jer su velika veta pljačkaša, piše Daily Mail.

Prema podacima Reutersa, samo u siječnju u Venezueli su zabilježene 162 pljačke, a 42 od toga su se odnosile na kamione. U tim pljačkama poginulo je osmero ljudi.

Kako bi izbjegli pljačke kamioni se kreću u kolonama i to većeom brzinom.

Izvor: Daily Mail

 

Podijeli objavu