Podijeli objavu

Izvještaj uoči nove sigurnosne konferencije u Muenchenu otkriva niz novih prijetnji koje ruđe svjetski poredak, a ozbiljni sukobi su sve izgledniji.

“Svijet se protekle godine znatno približio rubu teških oružanih sukoba – preblizu”, piše u uvodu izvještaja pod naslovom “Do ponora i nazad” predsjednik sigurnosne konferencije u Münchenu Wolfgang Ischinger.

SAD ostavlja svijet u kaosu

Kao i prethodne tri godine, izvještaj priprema teren za sigurnosnu konferenciju u Münchenu koja se održava krajem sljedećeg tjedna. Na glavni uzrok nestabilnosti analitičari su upozoravali još prošle godine, a sada se obistinio – SAD se povlači i više ne želi preuzeti ulogu jamca međunarodne stabilnosti. SAD više ne zanimaju zajednički svjetski interesi i politika, osim u eventualno u pojedinim točkama. To se možda najbolje vidi na proračunu –  proračun ministarstva vanjskih poslova je značajno smanjen – dok su istovremeno povećani izdaci za naoružanje.

U izvještaju o sigurnosti se citira američki stručnjak za vanjskopolitička pitanja G. John Ikenberry: “Najmoćnija svjetska nacija je počela sabotirati poredak koji je sama uspostavila.”

Više novca za vojsku

Za Europu prije svega znači više izdvajanja za vojsku, kao što je SAD i tražila od svojih NATO saveznika. Ako bi se sve članice EU-a i Norveška pridržavale cilja i zaista izdvajale dva posto BDP-a, do 2024. godine bi izdvajanja za vojsku porasla za pedeset posto, na oko 36 milijardi dolara. No u izvještaju se ističe kako dodatan novac ne bi bio ni od kakve koristi bez čvršće povezanosti i koordiniranosti, kako samih vojski tako i široko razgranatog europskog izvoza oružja.

Ipak, izvještaj ističe pokušaje povezivanja europskih snaga obrane: 25 država je odlučilo da u okviru novoosnovane Stalne strukturne suradnje (PESCO, Permanent Structered Cooperation) na razini EU-a koordiniraju obrambenu politiku. Francuska i Njemačka zajednički žele razviti novu generaciju borbenih zrakoplova. I u Francuskoj je s predsjednikom Macronom ideja o formiranju zajedničke europske vojske dobila moćnog zagovornika, prenosi DW.

Klimatske promjene vode ratu i izbjeglicama

Povlačenje SAD iz Pariškog sporazuma još je jedan pokazatelj izolacionističke politike te države, no posljedice mogu biti katastrofalne, obzirom na to da su klimatske promjene djeluju kao pojačalo oružanih sukoba. Posljedica klimatskih promjena i oružanih sukoba je treća važna prijetnja – masovnih migracija. “Nastavak velikog broja oružanih sukoba jedan je od glavnih razloga za migraciju, protjerivanje i glad”, stoji u dijelu izvještaja u kojem se govori o Africi i migraciji”.

Izvor: DW

 

Podijeli objavu