Podijeli objavu

Međunarodni monetarni fond (MMF) je nakon zaključenja konzultacija prema članu IV s Bosnom i Hercegovinom za 2017. godinu objavio izvještaj o prvom pregledu po osnovu proširenog aranžmana. U izvještaju se navodi da su makroekonomske prilike u Bosni i Hercegovini (BiH) stabilne, ali je rast nedovoljan da bi došlo do smanjenja nezaposlenosti i postizanja konvergencije prihoda s EU.

Posljednjih godina, došlo je do smanjenja unutrašnjih i vanjskih neravnoteža. Gospodarska aktivnost počela je da se oporavlja s preokretom situacije u Europi, a očekuje se da će srednjoročno i dalje rasti, vođena investicijama u javnu infrastrukturu i realizacijom strukturalnih reformi. Otvaranje novih radnih mjesta je ključ za smanjenje visoke stope nezaposlenosti i postizanje konvergencije prihoda sa Europskom unijom.

Domaća politika predstavlja negativan rizik, dok su eksterni rizici uravnoteženiji. Politike treba da imaju za cilj povećanje potencijala rasta i saniranje strukturalnih slabosti, uz očuvanje ekonomske i financijske stabilnosti. Među njima su i strukturalne reforme kojima se potiče potencijal rasta i zapošljavanja putem unapređenja investicijske klime, preorijentiranje strukture javne potrošnje sa ukupnih izdvajanja za plate na kapitalne investicije, unapređenje financijskog regulatornog okvira i unapređenje financijske stabilnosti, te jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora zemlje.

Vlasti su ostvarile napredak na realizaciji politika po osnovu proširenog aranžmana (EFF), usprkos zastoju u zaključenju prvog pregleda. Prošireni aranžman, koji je odobren u rujnu 2016. godine (443.042 milijuna SDR; 167,06 postotne kvote) naglasak stavlja na povećanje potencijala BiH za rast uz očuvanje makroekonomske stabilnosti. Institucije su tražile odustajanje od kriterija izvršenja čiji je rok bio kraj lipnja 2017. godine, a ticao se neto kreditiranja (proračunski bilans) za institucije Bosne i Hercegovine (IBiH) i središnju Vladu Federacije (FBiH).

Ispunile su nekoliko prethodnih mjera za prvi pregled i ostvarile napredak na realizaciji strukturalnih odrednica, iako je kod nekih odrednica došlo do kašnjenja iz tehničkih razloga ili razloga kapaciteta. Na osnovu dosadašnjeg ostvarenja i politika koje su vlasti predložile za naredni period, stručni tim preporučuje zaključenje prvog pregleda.

Osoblje podržava zahtjev vlasti za dvanaestomjesečno produženje perioda EFF-a i promjenu dinamike povlačenja sredstava. Iznos od 63.4125 milijun SDR-a bio bi raspoloživ po zaključenju ovog pregleda, čime bi ukupni iznos povučenih sredstava po osnovu EFF-a iznosio 126.8250 milijuna SDR-a. Stručni tim također podržava zahtjev za odustajanje od kriterija izvršenja pošto su odstupanja bila privremena ili manja, priopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u Sarajevu.

Izvor: Bljesak.info

Podijeli objavu