Podijeli objavu

Nakon što su od 1. siječnja u Bosni i Hercegovini na snazi nove cijene cigareta, od 1. ožujka će, dodatno, poskupjeti 67 vrsta cigareta. Bit će to novi udar na džepove pušača, a svoje cijene će podići kompanija TDR Sarajevo.

Iz TDR-a su kazali da su Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNOBiH) već prijavili da će doći do novih poskupljenja određenih vrsta cigareta, piše Radiosarajevo.ba.

“Promjena maloprodajne cijene, odnosno novi cjenovnik proizvoda s maloprodajnom cijenama važeći će biti od 1.ožujka”, priopćeno je iz TDR-a. Šezdeset i sedam vrsta cigareta poskupjet će do 20 feninga. Za 10 feninga poskupjet će sve vrste Yorka, a za kutiju će biti potrebno izdvojiti 4,50 KM.

Također će za 10 feninga poskupjeti sve vrste Dunhilla, Lucky Strikea, Pall Malla, Rothmansa, Eve Slims, Aure, Codea, 8, Dive i Royala. Za 20 feninga će poskupjeti Drina Gold, Drina Silver i Drina Jedina, dok će Drina Gold 18, Drina Denfine HP 18 i Drina Denfine poskupjeti za 10 feninga.

Kako je već spomenuto, ovo je drugo poskupljenje cigarate u BiH od početka ove godine. Iz UNO BiH su naveli da je, iako su od 1. siječnja 2018. godine na snazi nove cijene cigareta, formiranje cijena slobodno u zavisnosti od kompanije i proizvođača. Ističu da veliki distributeri sami formiraju maloprodajne cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom te da cijene cigareta i duhana mogu promijeniti bilo kada u tijeku godine.

Inače, pakovanju cigareta bh. građani plaćaju dvije vrste trošarina – proporcionalnu i fiksnu. Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2018. godinu je definirano da će se od 01. siječnja 2018. godine, na cigarete plaćati sljedeća trošarina: – proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta – specifična trošarina u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2018. godini i iznosi 104 KM po kilogramu.  Odluka predstavlja nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji.

Podijeli objavu