Podijeli objavu

Većina nas svakog dana koristi dezodorans i ne sluteći koje se opasnosti kriju u njemu. Što je najgore, ne samo u njemu već i u proizvodima poput šampona, sapuna, deterdženta, osvježivača zraka, sredstava za čišćenje.  Zbog teških mirisa stručnjaci upozoravaju na potencijalne rizike za zdravlje koji su povezani s kemikalijama.

”Poteškoće s disanjem, napadaji astme, migrene, vrtoglavica, osip, gušenje, mučnina i niz drugih problema”, navela je neke od zdravstvenih poteškoća profesorica Anne Steinemann sa sveučilišta u Melbourneu. Steinemann je prošle godine provela istraživanje o utjecaju duže izloženosti navedenim proizvodima. Rezultati su pokazali da je 33 posto ispitanika imalo problema s migrenama i napadajima astme tijekom korištenja mirisnih proizvoda poput osvježivača zraka i sredstava za čišćenje, piše Men’s Health.

Ovo istraživanje nije jedino koje je potvrdilo vezu između proizvoda poput dezodoransa i zdravstvenih problema.

Niz studija pokazao je da postojanje ftalata, spojeva koji se često koriste u sapunima i šamponima, može imati ozbiljne posljedice.

”Ti spojevi povezani su s poremećajima muškog reproduktivnog sustava, a sumnja se i na to da utječu na neurorazvojne poremećaje”, rekla je profesorica Heather Patisaul sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini.

Dodala je da, uz ftalate, i neki drugi spojevi utječu na lučenje testosterona, što može prouzročiti gubitak energije, erektilne disfunkcije ili problem s izgradnjom ili zadržavanjem mišića. Jedna studija iz 2014. upozorava na još opasnije posljedice korištenja stirena, kemikalije koja se nalazi i u proizvodima za osobnu njegu i kućanstvo, a koja može prouzročiti rak. Istraživanja na životinjama pokazala su povezanost stirena s rakom pluća, dojke, želuca i jetara.

Kako biste smanjili ove rizike i izloženost kemikalijama, kupujte proizvode koji nemaju mirisa i koristite se alternativnim sredstvima za čišćenje kućanstva.

Podijeli objavu