Podijeli objavu

Sutkinja je u utorak odobrila britansku tjeralicu za Julianom Assangeom, navodeći da bi osnivač WikiLeaksa trebao smoći hrabrosti da uđe u sudnicu i suoči se s pravdom nakon više od pet godina provedenih u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu.

Sutkinja Emma Arbuthnot odbacila je tvrdnje Assangeovih odvjetnika da više nije u javnom interesu njegovo uhićenje zbog izbjegavanja odredbi jamčevine u 2012. i traženja utočišta u veleposlanstvu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Tužitelji tvrde da istražuju navode o seksualnom zlostavljanju i silovanju koje su protiv njega iznijele dvije žene, a koje Assange negira. Arbuthnot nije štedjela riječi tijekom izricanja presude u londonskom sudu Westminster, navodeći da je izbjegavanjem uvjeta određenih u sporazumu o jamčevini, Assange “učinio odlučan pokušaj da omete sudski poredak”.

Kazala je kako Assange izgleda kao “čovjek koji želi uvesti vlastita pravila u kurs pravde”. ”Izgleda da on smatra da je iznad normalnih zakonskih pravila i želi pravdu koja ide samo u njegovu korist”, izjavila je sutkinja, izazivajući uzvike negodovanja Assangeovih pristalica u javnoj galeriji, prenosi Associated Press.

Podijeli objavu