Podijeli objavu

BANJA LUKA – Služba predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika je, u periodu od 2007. do kraja 2017. godine nabavila 24 putnička motorna vozila.

Kupljeno je deset automobila VW Passat, četiri Audija A6, jedan Audi A8, jedan Mercedes, četiri VW Golfa i ćetiri vozila VW Polo.

Ukupna cijena nabavljenih vozila iznosi 1.715.290,67 KM s uračunatim iznosom PDV-a.

Od navedenog broja, 17 vozila se koristi, šest je prodano i jedan automobil je rashodovan, podaci su Službe predsjednika RS-a dostavljeni na pitanje poslanika PDP-a u entitetskom parlamentu.

Za razliku od Službe predsjednika, u pojedinim pravosudnim organima nisu se mogli pohvaliti dobrim četverotočkašima.

Viši privredni sud u Banjoj Luci, koji je počeo s radom 2010. godine, dosad je nabavio svega dva vozila, s tim da im je jedno ukradeno. Prvo vozilo je kupljeno sredstvima Suda, ali je nabavku vršilo entitetsko Ministarstvo pravde tako da nisu imali mogućnost birati vozilo, niti utjecati na cijenu.

U pitanju je bila Škoda Octavia, nabavljena 2011. i bila je u upotrebi sve dok im nije ukradena u Sarajevu 2014. godine. Ovo vozilo, plaćeno 32.685 KM s PDV-om, bilo je osigurno te je Sud nakon krađe dobio 14.032,26 KM.

Zbog nedostatka novčanih sredstava za nabavku novog vozila, u dogovoru s Ministarstvom pravde RS-a, kupili su polovnu ponovno Škodu Octaviju, vrijednu 20.000 KM. Mnogo bolji i skuplji model voze u Posebnom odjelu za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala javnog tužiteljstva RS-a.

S radom su počeli 2016. godine, a kupili su putničko vozilo marke BMW 530 d xDrive, čija je nabavna vrijednost sa PDV-om 101.998,50 KM.

Za proteklih deset godina Fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje RS-a je za potrebe rada administrativne službe (Centralna služba sa šest sektora, šest filijala i 52 poslovnice) nabavio ukupno 19 vozila.

Izvor: Fena

Podijeli objavu