Podijeli objavu

Više od 2 milijuna e-mail poruka razmjeni se svake sekunde u Europskoj uniji. Elektroničku poštu za komunikaciju koristi dvije trećine stanovnika EU. No, koliko je siguran takav način komunikacije? Najveći broj korisnika elektroničke pošte ne primjenjuje odgovarajuće sigurnosne mjere za zaštitu kod slanja i primanja e-maila.

Europska komisija definirala je elektroničku poštu kao jedan od tri najosjetljivija područja cyber sigurnosti naglasivši povodom Dana sigurnijeg interneta (Safer Internet Day), u organizaciji Insafe / INHOPE mreže centara za sigurniji internet, važnost zaštite osobnih podataka.

EK je povodo Dana cyber sigurnosti pokrenula inicijativu #SaferInternet4EU s aktivnostima unaprijeđenja razvijanja digitalnih vještina i podizanja svijesti o rizicima na internetu do kraja 2018. godine. U aktivnosti je uključeno više tisuća korisnika interneta u 140 zemalja.

Provjera sigurnosti e-mail komunikacije moguća je pomoću alata My Email Communications Security Assessment (MECSA) koji je razvio JRC. Provjera sigurnosti vrši se slanjem e-mail adrese i odgovorom na povratni e-mail.

MESCA na taj način izvrši tri brze provjere: provjerava koliko je vaša pošta koju šaljete i primate zaštićena od trećih strana, odnosno od onih koji nisu uključeni u komunikaciju; podložnost krađi identiteta zbog (ne)sigurnosti zaštite podataka pružatelja usluge; i koliki je integritet vašeg e-maila, odnosno je li moguće da treća strana u njoj nešto mijenja.

Izvor: Bug.hr

Podijeli objavu