Podijeli objavu

EK je u izvješću objavljenom u srijedu navela da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi prošlogodišnjih preporuka te da strukturne reforme nisu napredovale.

“Osim toga, Hrvatska je zadnjih par godina promijenila jako puno vlada i nije bilo kontinuiteta potrebnog za provođenje reformi”, rekao je Oettinger na konferenciji za novinare.

Slučaj Agrokor

Podsjetio je da je 2017. izbila kriza u Agrokoru koja se mogla “itekako negativno odraziti na BDP. “Ta se situacija sada pomalo rješava i u tom smislu vlada ima slobodna leđa”, dodao je.

Podsjetio je na nedavni sastanak premijera Andreja Plenkovića s Komisijom u Bruxellesu kada je povjerenicima najavio da će 2018. biti godina reformi u Hrvatskoj.

“Kada pogledamo u budućnost, u 2018. i 2019. možemo reći da je svrha izvještaja Komisije podržati i savjetovati hrvatsku vladu. S hrvatske strane postoji spremnost da se prihvate te preporuke”, rekao je Oettinger.

EK zaključuje da strukturne reforme ne napreduju

Komisija je u svibnju prošle godine uputila pet preporuka za Hrvatsku, koje se odnose na javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sustav.

U izvješću objavljenom u srijedu izvršno tijelo EU-a zaključuje da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u provedbi preporuka i da strukturne reforme nisu napredovale.

Stručnjaci EK-a ističu da Hrvatska sada ima rast iznad svoga potencijala, da se taj rast već pomalo ispuhuje, došlo je do usporavanja rasta i to dva kvartala prije nego što je Komisija očekivala te da se bez strukturnih reformi ne može povećati potencijal rasta.

Povod Oettingerova posjeta Hrvatskoj su konzultacije s članicama EU-a o njihovim prioritetima vezano uz Višegodišnji financijski okvir nakon 2020.

 

Podijeli objavu