Podijeli objavu

Zviždač Kremlja je ustvrdio da Sergej Skripal nije bio u mirovini te da je još uvijek radio za obavještajnu agenciju kad je napadnut.

Valery Morozov, koji je pobjegao iz Rusije u Veliku Britaniju, rekao je da je tog špijuna nekoliko puta sreo, a tvrdi i da je on bio u stalnom kontaktu s dužnosnicima ruskog veleposlanstva. Morozov je rekao za britanski Channel 4 da misli da je tvrtka koju je Skripal vodio bila opasna za bilo kojeg Rusa u egzilu pa se odlučio držati podalje. ‘Ako imate vojnog obavještajca koji radi za rusku diplomatsku službu, nakon umirovljenja živi u Velikoj Britaniji, radi u cyber sigurnosti i svakog mjeseca odlazi u veleposlanstvo na sastanak s vojnim obavještajcima, za mene kao političku izbjeglicu to je opasno. Mislio sam da povezanost s njim ne može biti dobra za mene jer bi me zbog toga britanske vlasti mogle prozivati’, rekao je Morozov, piše Mirror.

‘Putin ne može stajati iza ovoga, Kremlj tako ne funkcionira’

Otkrio je i zašto nije vjerovao da je Putin stajao iza napada u Salisburyju, a tvrdi da je Skripal za ruskog predsjednika bio – ‘nitko’. Morozov je bivši glavni urednik analitičke službe Kremlja prognan u Veliku Britaniju nakon što je u Rusiji razotkrio korupciju. ‘Prema mom mišljenju Putin ne može stajati iza ovoga, jednostavno zbog toga što znam na koji način Kremlj funkcionira. Radio sam tamo’, rekao je i dodao da zna kako sve funkcionira te da je tamo jedino i glavno pravilo to da ne treba stvarati probleme za Kremlj. ‘Na taj sam način i ja tamo preživio. Za Putina je jako važno da se oko njega ne stvaraju skandali, kako bi situacija bila mirna. Ne mogu zamisliti da bi nekome dao ovakav zadatak’, rekao je.

Rusko je veleposlanstvo priopćilo da ne zna za povezanost bilo koga od njihova osoblja sa Sergejem Skripalom te da Skripal nije bio u konzularnom registru, piše Mirror.

Podijeli objavu