Podijeli objavu

Jupiter prekrivaju intenzivne, goleme oluje daleko složenije nego što je itko očekivao, otkrila je NASA. Geometrijski klasteri ciklona koji pokrivaju polove planeta samo su jedno od raznih otkrića što su ih prijavili znanstvenici koji proučavaju podatke koje je poslala letjelica Juno koja je kružila oko planeta, piše Independent.

Konstelacije ciklona nad polovima

Znanstvenici su vidjeli ciklone koji nastaju duboko u Jupiterovoj atmosferi mnogo detaljnije nego ikad prije. Jedna je grupa tako otkrila konstelaciju od devet ciklona nad Jupiterovim sjevernim polom i konstelaciju od šest nad južnim. Brzine vjetra na mjestima su bile veće i od uragana kategorije 5, te su dostizale i do 350 km/h.

Voditelj tima Alberto Adriani iz talijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku u Rimu bio je iznenađen otkrićem tako kompleksnih struktura. Znanstvenici su očekivali pronaći nešto slično šesterostranom sustavu oblaka koji se vrte nad sjevernim polom Saturna. “Bili smo u krivu”, rekao je. Umjesto toga, nad sjevernim su polom naišli na oktogonalne grupacije, u kojima osam ciklona okružuje središnju, dok su nad južnim grupacije bile u obliku pentagona. Svaka ciklona unutar tih grupacija velika je više tisuća kilometara.

Peti planet od Sunca, plinoviti div Jupiter, je daleko najveći planet u našem solarnom sustavu. Sonda Juno lansirana je još 2011., a od 2016. orbitira oko ovog planeta. Radi se tek o drugoj letjelici koja je kružila oko Jupitera, jer Galileo je to činio od 1995. do 2003.

Neočekivano duboka atmosfera

Detaljna mjerenja Jupiterova neravnomjernog gravitacijskog polja omogućila su Yohaiju Kaspiju i njegovim kolegama s Weizmannovog znanstvenog instituta u Rehevotu, Izrael, da proračunaju dubinu strujanja zraka na oko 3000 kilometara. “Rezultat je iznenađujuć jer ovo pokazuje da je Jupiterova atmosfera ogromna i znatno dublja nego što smo ranije mislili”, rekao je Kaspi.

POTPUNO NOVI POGLED NA DIVOVSKI PLANET: NASA objavila najnovije fotografije Jupitera i doista su fascinantne 1
Divovska crvena mrlja, najpoznatija karakteristika JupiteraFoto: nasa.gov

Zahvaljujući boljem razumijevanju jakih zračnih strujanja, kao i gravitacijskih polja, znanstvenici će moći bolje proučavati i Jupiterovu jezgru. A slična se situacija možda događa i na velikim plinovitim planetima, poput Saturna, gdje je atmosfera možda i dublja nego na Jupiteru, dodao je Kaspi.

Koristeći slične tehnike, Juno bi mogla pomoći znanstvenicima da odrede i dubinu Jupiterove Velike crvene mrlje, oluje kolosalnih proporcija.

Podijeli objavu