Podijeli objavu

Putin se kritički osvrnuo na razdoblje 1990-ih (prije njegova dolaska u Kremlj) kada se Rusija “gubeći tlo pod nogama” pokazala nesposobnom predvidjeti velike geopolitičke promjene diljem svijeta nakon sloma Istočnog bloka i ujedinjenja Njemačke.

U Ruskoj Federaciji 18. ožujka bit će održani predsjednički izbori na kojima će Vladimir Putin, koji je praktički pomeo opoziciju u zemlji, gotovo sigurno osvojiti novi mandat. Analitičari tvrde da unatoč Putinovoj nedodirljivosti njega i njegov kabinet zabrinjava sve veća apatija među biračima. Vjerojatno je stoga i zaoštrio retoriku u vrijeme predizborne kampanje. Primjerice, kada je nedavno podnoseći godišnje izvješće o stanju nacije predstavio nova nuklearna oružja neuvijeno zaprijetivši SAD-u i Zapadu.

Rusija naivno očekivala da će NATO prestati postojati

U najnovijem objavljenom izvatku iz tog intervjua Putin se osvrnuo na pogreške koje je ruska politika učinila u 1990-ima, nakon sloma komunizma simboliziranog padom Berlinskog zida te jačanjem NATO-a i SAD-a kao jedine preostale svjetske velesile. Naravno, riječ je o razdoblju prije njegova dolaska u Kremlj, navodi Danas.hr. Putin je, podsjetimo, početkom kolovoza 1999. godine postao premijer Ruske Federacije i tada je s ulaskom u 21. stoljeće započelo i doba putinovske Rusije.

U spomenutom intervjuu Putin je kazao kako je Rusija trebala predvidjeti velike geopolitičke promjene širom svijeta nakon ujedinjenja Njemačke, ali se pokazala nesposobnom za to “gubeći tlo pod nogama”. Bilo je to vrijeme raspada Sovjetskog Saveza na čelu s Mihailom Gorbačovim te doba kada je na čelu Rusije bio Boris Jeljcin.

“Ne samo što smo pridonijeli ujedinjenju Nemačke i povukli svoje trupe, već smo povukli i snage drugih istočnoeuropskih zemalja očekujući, naravno, da će NATO prestati postojati s okončanjem Varšavskog pakta ili da se, u boljem slučaju, više neće širiti”, kazao je Putin.

“Rusija je nesebično pomogla u ujedinjenju Njemačke”

Umjesto toga, kazao je Putin, došlo je do nove geopolitičke borbe pod plaštom ideoloških napetosti i vala širenja NATO-a na istok. U tom smislu spomenuo je i bombardiranje SR Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) 1999. godine, američke vojne intervencije u Iraku i Afganistanu te eskalaciju vjerskog ekstremizma na Sjevernom Kavkazu.

“To se događalo jedno za drugim kao grom iz vedra neba, ali trebali smo to očekivati. Pa ipak, najblaže rečeno, pokazali smo nesposobnost i nemoć da shvatimo što će se dogoditi s Rusijomi diljem svijeta nakon našeg jednostranog uzmaka”, kazao je Putin.

U to vrijeme su, kaže, čak i mnogi na Zapadu i u samom SAD-u dovodili u pitanje ujedinjenje Njemačke.

“U Rusiji to nije bilo slučaj. Rusija je smatrala da, ako njemački narod želi ujedinjenje, onda bi bilo kontraproduktivno, štetno i nepravedno spriječiti to. I tako je Rusija u tome prilično nesebično pomogla”, ustvrdio je ruski predsjednik.

 

 

Podijeli objavu