Podijeli objavu

Srbija i Hrvatska potpisale su u petak u Beogradu memorandum o rekonstrukciji željezničke puge Beograd-Zagreb koji bi trebao poboljšati infrastrukturno povezivanje u regiji i na paneuropskom Koridoru 10 te dovesti do toga da putnički i robni promet između dvije prijestolnice, umjesto sadašnjih sedam i pol, bude do četiri sata.

Uz nazočnost srbijanske ministrice eurointegracija Jadranke Joksimović Memorandum je s hrvatske strane potpisao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a u ime srbijanske vlade vicepremijerka i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović. Projekt rekonstrukcije željezničke pruge Beograd-Zagreb trebao bi ukupno stajati oko 1,25 milijardi eura, od kojih bi za radove na hrvatskoj strani trebalo osigurati milijardu, a na srpskoj oko 250 milijuna eura.

Ministar Butković je ocijenio da “Hrvatska neće imati problem” osigurati taj novac i da će konkurirati kod EU fondova “koji pokrivaju čak i do 85 posto troškova”. Butković je potvrdio da je Hrvatska već pripremila papire za dvije dionice pruge na svom teritoriju te da je za 2019. osigurano 500 milijuna eura pa se u sljedećoj godini može i očekivati početak radova na kolosjeku u Hrvatskoj.

Rekonstrukciju željezničke pruge Zagreb-Beograd Butković je nazvao “jednim od najbitnijih projekata u regiji” jer Koridor 10 povezuje ne samo Srbiju i Hrvatsku već i europske zemlje od zapada ka istoku. Ministrica Mihajlović najavila je da će projekt biti realiziran po fazama, a obje strane za početak imaju zadatak izračunati i usuglasiti što nedostaje u projektno-tehničkoj dokumentaciji, kako bi se stvorili svi preduvjeti da zajedno nastupe tražeći novac za infrastrukturu iz fondova EU.

Procijenila da samo za projektno-tehničku dokumentaciju rekonstrukcije pruge treba osam do 10 milijuna eura, istaknuvši pri tome da ne treba u prvi plan stavljati vrijednost projekta, jer je to “investicija za budućnost”.

“Iza svake velike infrastrukturne odluke, poglavito ako povezuju dvije države, uz ekonomsku postoji i politička odluka. Ako imamo jasan cilj i želimo povezati naše dvije države i ponovno rekonstruirati prugu, mi ćemo to i uraditi, korak po korak”, rekla je Mihajlović, podsjetivši da se sada od Beograda do Zagreba vlakom putuje oko sedam i pol sati.

“Naš je plan da to skratimo, da bude najviše do četiri sata”, rekla je Mihajlović, navodeći kako rekonstrukcija planira da brzina vlakova ubuduće bude 160 kilometara na sat, javlja Hina.

Podijeli objavu