Podijeli objavu

Tijekom svjedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, zapovjednik snaga NATO-a u Europi general Curtis Scaparrotti je rekao da je jačanje ruskog utjecaja u Europi najveći problem i na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu.

Rekao je da Rusija koristi odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija Bosne i Hercegovine, javlja Al Jazeera. General Scaparrotti naglasio je kako Rusija pokušava spriječiti euroatlantski put pojedinih zemalja u regiji, i dodao kako su međunarodna zajednica i SAD jamac stabilnost na Balkanu.

”Scaparrotti je izrazio je duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti dorinosi širenju ruskog utjecaja na Balkanu. Kada je upitan koja je zemlja najveći problem u regiji, odgovorio je Srbija.

Na ponovni upit je li to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali općenito srpska populacija na Balkanu”, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić. Zapovjednik NATO-a je istaknuo da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski, angažman u regiji.

Podijeli objavu