Podijeli objavu

Predsjednik katalonskog parlamenta odgodio je do daljnjeg sjednicu najavljenu za ponedjeljak na kojoj je Jordi Sanchez trebao biti izabran za predsjednika regionalne vlade, čime se nastavlja politička neizvjesnost u pokrajini kojom nakon proglašenja neovisnosti izravno upravlja vlada u Madridu.

Roger Torrent donio je tu odluku nakon što je u petak španjolski istražni sudac odbio pustiti iz pritvora 53-godišnjeg Sancheza, optuženog za pobunu protiv Španjolske, neposluh i sudjelovanje u organiziranju referenduma suprotnog ustavu.

Bez vlade

Sanchezova politička platforma Zajedno za Kataloniju obratila se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, pa dok se sud ne izjasni, neće biti sjednice u katalonskom parlamentu oko izbora novog predsjednika.

Katalonija, koja ostvaruje 19 posto španjolskog BDP-a, bez vlade je već dva i pol mjeseca nakon što su na prijevremenim izborima većinu mjesta osvojili pobornici nezavisnosti.

Oni su prvo inzistirali na smijenjenom predsjedniku vlade Carlesu Puigdemontu kojeg su nominirali za novi četverogodišnji mandat, no povratkom iz Belgije bio bi uhićen u Španjolskoj.

On je također optužen za pobunu nakon što je u katalonskom parlamentu 27. listopada izglasana samostalna republika Katalonija. Otad pokrajinom na obali Sredozemnog mora sa 7,5 milijuna stanovnika izravno upravlja središnja vlada u Madridu.

Sanchez u pritvoru

Sanchez, kao drugi na listi Zajedno za Kataloniju, nominiran je umjesto Puigdemonta, ali on se još od listopada nalazi u pritvoru pored Madrida. U prosincu je izabran u katalonski parlament.

“Predsjednik je odgodio sjednicu na kojoj se trebalo glasati o imenovanju Jordija Sancheza za predsjednika vlade sve dok se ne očituje sud za ljudska prava”, navedeno je u priopćenju katalonskog parlamenta u Barceloni.

Španjolski ustavni sud te vrhovni sud odbili su njegov zahtjev za puštanjem na uvjetnu slobodu kako bi mogao prisustvovati sjednici. Da bi bio izabran mora fizički biti prisutan tijekom glasovanja u parlamentu. I u slučaju Puigdemonta odbijen je zahtjev za imenovanjem preko video veze.

Vođa masovnih okupljanja

Sanchez je bio vođa organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC) koja je organizirala masovna okupljanja i prosvjede uoči referenduma o nezavisnosti 1. lipnja te je prema optužnici sprečavala intervenciju policije. Ustavni sud bio je zabranio referendum.

“Je li važniji jedan sudac ili dva milijuna Katalonaca?” upitao je Puigdemont u obraćanju video vezom iz Bruxellesa. “Zašto jedan sudac za kojega nitko nije glasao može odlučiti da Jordi Sanchez ne može biti izabran u demokratski izabranom parlamentu”, upitao je.

Istražni sudac Pablo Llarena, koji vodi postupak protiv optuženih katalonskih dužnosnika, priopćio je u petak kako i dalje postoji rizik od ponavljanja Sanchezovih djela protiv države ako ga se pusti na slobodu, navodi Hina.

Glasnogovornik španjolske vlade i ministar kulture Inigo Mendez de Vigo poručio je iz Madrida kako bi trebalo pronaći drugog kandidata za predsjednika katalonske vlade protiv kojeg se ne vodi sudski postupak.

Podijeli objavu