Podijeli objavu

Japan obilježava sedmu godišnjicu snažnog potresa i tsunamija na sjeveroistoku zemlje koji je izazvao najveću nuklearnu katastrofu nakon Černobiljske iz 1986. godine, piše Hina.

Komemoracije se održavaju u Tokiju te na sjeveroistoku Japanu za oko 18.500 poginulih pošto je razoran potres jakosti 9 po Richteru izazvao tsunami te pogodio tu regiju 11. ožujka 2011.

Car Akihito i carica Michiko prisustvovat će komemoraciji u glavnome gradu Japana zajedno s premijerom Shinzom Abeom i članovima obitelji žrtava i preživjelima.

Tisuće napustile domove

U nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi potres i tsunami izazvali su topljenje jezgri reaktora i otpuštanje radijacije u okoliš.

Zbog te katastrofe tisuće stanovnika bile su prisiljene napustiti svoje domove.

Oko 49.500 nije se moglo vratiti u područje blizu Fukushime, prema podacima prefekture te pokrajine, no aktivisti i stanovnici tvrde da je brojka daleko veća.

Lani je japanska vlada ukinula naredbu o evakuaciji za mnoga naseljena mjesta u regiji i objavila da je završena dekontaminacija. No većina stanovništva nije se vratila, a osobito ne majke s djecom, jer kritičari tvrde da operacije čišćenja nisu učinkovite.

Zbog tragedije u Fukushimi japansko javno mnijenje protivi se nuklearnoj energiji. Međutim, vlada premijera Abea i dalje zagovara ponovno puštanje u rad ugašenih reaktora. Od ukupno 42 reaktora koji su operativni, samo su tri u funkciji.

Podijeli objavu