Podijeli objavu

Tragovi kontaminacije nervnim agensom kojim su otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći pronađeni su u restoranu i u pubu u Salisburyju u kojima su bili 4. ožujka, izvijestile su danas britanske zdravstvene vlasti.

Svim gostima restorana i puba koji su u nedjelju 4. ožujka između 13.30 i njihova zatvaranja u ponedjeljak u njima boravili zdravstvene vlasti iz opreza preporučuju da operu odjeću koju su tada imali na sebi te dezinficiraju predmete koje su imali sa sobom.

“Otkrili smo tragove kontaminacije nervnim agensom u Mill Pubu i u restoranu Zizzi u Salisburyju”, rekla je šefica britanskoga zavoda za javno zdravstvo Sally Davies.

“Uvjerena sam da to nije dovelo u opasnost zdravlje osoba koje su istoga dana posjetile Mill Pub i restoran Zizzi. No mnogi strahuju da bi im dugoročno izlaganje toksičnim supstancijama, a govorimo o tjednima ili mjesecima, moglo prouzročiti zdravstvene probleme”, rekla je Davies.

“Kao znak opreza osobama koje su bile u spomenutom pubu ili restoranu između 13.30 u nedjelju i njihova zatvaranja u ponedjeljak savjetujem da dobro operu odjeću koju su tada imali na sebi te dezinficiraju predmete koje su imali sa sobom”, rekla je Davies, dodavši da se u to vrijeme ondje nalazilo oko 500 osoba.

Opasnost za širu javnost vrlo malena

Engleski zavod za javno zdravstvo u priopćenju je izvijestio da je opasnost za širu javnost vrlo malena.

Istodobno je britanski ministar financija Philip Hammond u nedjelju izjavio da će Britanija, ako se ustanovi da je u Skripalovo trovanje umiješana strana država, “odgovoriti na odgovarajući način”.

“Policija vodi istragu o slučaju, ona se temelji na dokazima, a mi ćemo dokaze poštovati”, rekao je za televiziju BBC.

“Moramo dopustiti policiji da obavi istragu i da istraga ide svojim tokom. Ako istraga pokaže umiješanost strane države u incident, bit će to vrlo ozbiljna situacija i vlada će odgovoriti na odgovarajući način”, istaknuo je Hammond.

Više od 200 svjedoka

Dosad je britanska policija identificirala više od 200 svjedoka i 240 dokaza u istrazi o napadu na bivšega ruskog špijuna i njegovu kćer, rekla je u subotu ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripal (66) i njegova kći Julia (33) od nedjelje su u bolnici u kritičnom stanju, nakon što su pronađeni u besvjesnom stanju na klupi u gradu Salisburyju na jugu Engleske.

“Dvije žrtve ostaju u bolnici, kritično su, ali stabilno”, rekla je Rudd novinarima nakon sastanka sigurnosnog kabineta Cobre.

Dodala je da je Nick Bailey, policajac kojem je pozlilo nakon dolaska na poprište napada i dalje ozbiljno bolestan, ali je u stanju komunicirati s obitelji.

Rudd je rekla da je više od 250 protuterorističkih policajaca uključeno u istragu koja se vodi “brzo i profesionalno”.

Izvor: BBC

Podijeli objavu