Podijeli objavu

Grčka je na neodređeno vrijeme prekinula nogometno prvenstvo nakon scena s utakmice PAOK – AEK koje su šokirale grčku, ali i svjetsku javnost.

– Odlučili smo prekinuti prvenstvo. Natjecanje neće ponovo krenuti dok se ne postigne zajednički dogovor kako bi se krenulo s posve jasnim uvjetima i pravilima – rekao je grčki zamjenik ministra kulture i sporta Georgios Vassiliadis.

Grčka televizija je objavila i kako je državni tužitelj pokrenuo istragu protiv vlasnika PAOK-a Ivana Savvidisa koji je ušao na teren s pištoljem za pojasom.

Traže se još četiri čovjeka koji su bili uključeni u incident u Solunu koji se dogodio u posljednjim trenucima utakmice između PAOK-a i AEK-a kada je sudac priznao, a potom poništio gol domaćeg sastava, javlja Hina.

Sudac Georgios Kominis je, nakon što je Varela zabio u 90. minuti, prvo pokazao na centar, ali je nekoliko trenutaka kasnije poništio gol zbog navodnog zaleđa, ali ne strijelca Varele nego njegova suigrača Mauricija.

‘Gotov si’

Igrači PAOK-a i stručni stožer žestoko su prosvjedovali, a na teren je utrčao i vlasnik kluba Ivan Savidis koji je za pojasom imao pištolj. U njegovoj pratnji bili su i tjelohranitelji, ali i predsjednik kluba, inače bivši slovački sudac Luboš Michel.

– Gotov si – vikali su Savvidis i Michel sucu koji je zbog prijetnji prekinuo utakmicu.

Uplašeni igrači AEK-a su pobjegli u svlačionicu, no sudac je naknadno priznao gol.

“Nakon konzultacija s pomoćnicima priznao sam gol, ali je Savvidisov upad na teren prekinuo meč”, napisao je sudac u izvještaju.

Sudac je stadion napustio uz policijsku pratnju, baš kao i igrači AEK-a.

Tko je ‘revolveraš’ Savvidis?

Ivan Ignatjevič Savvidis rođen je 1959. godine u tadašnjoj sovjetskoj republici Gruziji.

Prema Forbesu, težak je 750 milijuna dolara i zauzima 30. mjesto najbogatijih Rusa.

Vlasnik je najveće ruske duhanske tvrtke “Donskoj Tabak” koja godišnje proizvodi 30 milijardi cigareta, bio je i član ruskog Parlamenta, a kažu i da je blizak s Putinom.

Vojnicima šalje milijardu cigareta

S 14 godina pobjegao je od kuće. Preživljavao je radeći u jednoj duhanskoj kompaniji, danju je motao cigarete, noću pripremao ispite.  Dobio je diplomu na ekonomskom sveučilištu, a potom je otišao u vojsku gdje je dogurao do čina pukovnika.

Nakon odsluženog roka u vojsci, prebacio se na ono što voli- duhan.  Već 1992. godine postao je direktor duhanske kompanije CJSC Donskoj Tabak koju je pretvorio u megakompaniju, danas najveću rusku duhansku tvrtku.

Između 2002. i 2005. godine bio je predsjednik ruskog nogometnog kluba Rostov.

PAOK je kupio 2012. godine kada je klub bio u bankrotu i to za 11 milijuna eura.

Sanirao je sve dugove i podigao klub koji je bio na dnu.

U Solunu je kupio i lokalnu televiziju i tri dnevna lista, brojna velika skladišta, tvornicu duhana, tvornicu mineralne vode, “Macedonia Palace”, jedan od najluksuznijih hotela u tom dijelu Europe, kao i nekoliko turističkih naselja

 

Podijeli objavu