Podijeli objavu

U Hrvatskoj Kostajnici je došlo do velikog odrona tla. U odronu je teško oštećeno šest kuća, ali  nema ozlijeđenih.

Perica Marjanović, vlasnik jedne od prvih kuća koji su našli na mjestu odrona, prepričava kako je u posljednji trenutak iskočio iz kuće koja je teško stradala. Kaže da je zajedno s bratom Ognjenom pokušao spasiti što više svojih stvari, ali da je na kraju uspio izvući samo automobil. Drugi je ostao potpuno ‘poklopljen’.

Hrvatska kostajnica, 130318
Potpuno je unisteno nekoliko kuca u velikom odronu zemljista koji se dogodio danas u Kostajnici. Ima i ozlijedjenih.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

 

– Još jučer sam vidio da zidovi polako pucaju, da sve škripi, a da se žice na banderama napinju do pucanja. Radnici Elektre su jučer došli riješiti taj problem i spasiti nas od kalvarije – prepričava Marjanović.

– Vidio sam nekoliko pukotina, ali i mene je iznenadilo što se dogodilo. Evo, pogledajte, i vozilo radnika je ostalo zarobljeno…

U posljednji trenutak spašen je jedan automobil koji je iz blata izvučen pomoću traktora.

Sve se, inače, dogodilo u trenutku kada se održavala sjednica Kriznog stožera Civilne zaštite u Hrvatskoj Kostajnici, a na kojoj je bio i premijer Andrej Plenković.

On je prvo helikopterom izvidio stanje ugroze, a kasnije je zajedno s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom zaštite okoliša Tomislavom Ćorićemobišao poplavljena područja.

VELIKA DRAMA U HRVATSKOJ KOSTAJNICI U odronu uništeno šest kuća, vlasnik jedne od njih: 'Iskočio sam u posljednji trenutak!' 1

Odron u Kostajnici.Snimka Igor Ahmetović novinar Hrvatske radiotelevizije.

Posted by Igor Ahmetović on Dienstag, 13. März 2018

Tom prigodom je dao izjavu za medije:

– Kao u filmu nestalo je nekoliko kuća, dva auta HEP-a koji su jutros došli popraviti vodove. Nema ljudskih žrtava i to je najvažnije. Čini se da su na ovo klizište utjecale velike količine snijega koje se tope. Vlada će učiniti sve da ovim ljudima osigura smještaj, rekao je Plenković te dodao:

– Sreća u nesreći je da su susjedi primjetili pukotine. Sustavno zbrinjavenje bit će osigurano u ovakvim okolnostima, poručio je premijer.

– Hrvatska Vlada će u suradnji s gradom i županijom učiniti hitne i maksimalne napore da se svim ljudima koji su danas ostali bez svojih domova osigura i smještaj te da pomognemo u rekonstrukciji njihovih kuća. Ovo su zbilja izvanredne okolnosti, zaključio je Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je u ovakvim iznimnim situacijama potrebna sinergija vojnih i civilnih institucija kako bi se situacija što brže normalizirala i pomoglo onima kojima je to najpotrebnije.

– Trebamo iskoristiti sve sposobnosti koje imamo na razini lokalne zajednice i države kako bismo u sinergiji, zajedništvu i partnerstvu napravili najbolje što možemo u ovakvim situacijama, rekao je ministar Krstičević, ističući kako iz svakog iskustva treba pronaći ono najbolje te preventivno djelovati, priopćeno je iz MORH-a.

Tijekom obilaska ministar Krstičević je rekao da je Hrvatska vojska spremna pomoći stanovništvu u inženjerijskim radovima kad god bude potrebno, a obišao je i vojnike kako bi se upoznao s trenutačnim stanjem i njihovim aktivnostima po uputama lokalne uprave,prenosi Hina.

 

Podijeli objavu