Podijeli objavu

Vlasti Bosne i Hercegovine zabranile su ulazak u tu zemlju Aleksandru Zaldostanovu, vođi ruske motorističke skupine “Noćni vukovi” bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, čiji su pripadnici idućeg tjedna planirali doći u BiH kako bi tamo dali potporu vlastima Republike Srpske te osobno predsjedniku tog entiteta Miloradu Dodiku, prenijeli su u srijedu lokalni mediji.

Ovu informaciju objavio je portal Žurnal.info, no službeni izvori nisu je mogli potvrditi. Iz Ministarstva sigurnosti na upit Hine odgovorili su pozivanjem na zakon o zaštiti osobnih podataka.

Zaldastanov su policijske agencije u BiH navodno ocijenile kao osobu koja može predstavljati prijetnju po nacionalnu sigurnost, a mjera zabrane ulaska u BiH izrečena je državljaninu Srbije Saši Saviću, vođi regionalnog ogranka “Noćnih vukova”.

Odluka o zabranu ulaska u BiH za tu dvojicu, prema tvrdnjama Žurnala, već je dostavljena Graničnoj policiji BiH, no ni za to nije bilo moguće dobiti potvrdu.

Nekoliko desetaka ruskih bajkera najavilo je za idući tjedan pohod po Srbiji i BiH, a u Banjoj Luci su se trebali sastati s Dodikom.

Motoristička skupina koja izaziva podozrenje na Zapadu zbog bliskih veza s Putinom, ali i djelovanja svojstvenog paravojnim i ekstremističkim organizacijama na popisu je onih kojima su SAD uvele sankcije i to još 2014. godine.

“Noćni vukovi” na američku crnu listu su dospjeli zbog aktivnog sudjelovanja u projektu nelegalnog ruskog anektiranja Krima.

Veleposlanstvo SAD u Sarajevu u srijedu je na najavu dolaska “Noćnih vukova” u tu zemlju reagiralo ozbiljnim upozorenjem lokalnim vlastima na poduzimanje mjera opreza.

“Ovakvi posjeti koji negativno utječu na stabilnost nisu korisni niti ih treba podupirati. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH je kako riješiti ovo pitanje. Apeliramo na tijela vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje”, stajalište je američkog veleposlanstva koje je prenijela televizija N1.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije tijekom dana je izjavio kako vlasti u RS-u planiraju koristiti “Noćne vukove” kako bi zastrašili svoje političke protivnike.

Uz turneju po BiH odnosno RS idućeg tjedna navodno je planirano da pripadnici “Noćnih vukova” u Banjoj Luci budu i u listopadu, u vrijeme provedbe općih izbora.

Izvor: Žurnal.info, Hina

 

Podijeli objavu