Podijeli objavu

Slovenski premijer Miro Cerar podnio je u srijedu navečer ostavku zbog odluke Vrhovnog suda o željeznici prema Kopru.

“Današnja odluka je kap koja je prelila čašu. Projekt druge pruge pretrpio je novi udarac i ne želim sudjelovati u takvim stvarima”, rekao je Cerar na izvanrednoj konferenciji za medije.

O ostavci je obavijestio i slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

Rekao je također da nastavlja sa svojim dužnostima dok predsjednik države ne odluči raspisati izbore, javlja Delo.

Podsjetimo, Slovenski vrhovni sud poništio je ranije danas referendum na kojemu su slovenski birači u rujnu prošle godine tijesnom većinom potvrdili zakon o gradnji nove pruge od Kopra do Divače, što je velik udarac za vladu premijera Mire Cerara koja se zauzima za taj projekt koji ovakvim raspletom možda dolazi u pitanje.

Vrhovni sud naveo je kako je odluka Cerarove vlade da referendumsku kampanju u kojoj je iznosila samo pozitivne posljedice zakona o gradnji te pruge financira sa 130 tisuća eura proračunskih sredstava bila nedopustiva jer  je tako u nepovoljni položaj dovela protivnike zakona da u kampanji iznesu svoje argumente. Zato je rezultat referenduma poništen pa će se on morati ponoviti.

Inicijatori referenduma koji su prošle jeseni pozivali birače da glasuju protiv modela gradnje za koji se odlučila vlade, te protiv predložene trase, izjavili su da su zadovoljni odlukom vrhovnog suda i da će se zalagati da se ponovljeni referendum održi s parlamentarnim ili lokalnim izborima koji se održavaju ove godine, kako bi se uštedjelo na troškovima.

Na referendumu koji je održan krajem rujna prošle godine za gradnju 27 kilometara nove pruge između Kopra i Divače izjasnilo se 53 posto birača, a 47 posto ih je bilo protiv, no na birališta je izašla samo četvrtina upisanih u biračke spiskove.

Cerar je tada kazao da je zadovoljan što nije uspjela referendumska inicijativa za poništenje zakona o gradnji pruge, koju je navodno podržala i oporba, jer je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu u Sloveniji zadnjih nekoliko godina, te da će njegova realizacija održati luku Koper kao strateški najvažniju luku u sjevernom Jadranu i omogućiti njen daljnji razvoj. Vrijednost projekta procjenjuje se na skoro milijardu eura.

Slovenija je od onda već dobila inicijalna sredstva za pripremne radove iz fondova Europske unije, a spremnost da sudjeluje u projektu s oko 200 milijuna eura u zamjenu za lučke i željezničke koncesije navodno je izrazila i mađarska vlada.

Izvor: Delo

Podijeli objavu