Podijeli objavu

Američki predsjednik Donald Trump razgledao je u utorak u San Diegu osam prototipa zida koji želi podići duž granice s Meksikom kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju, jedno od glavnih obećanja u kampanji a i najkontroverznijih, posebice u Kaliforniji.

U tom demokratskom uporištu njegov je dolazak izazvao nekoliko mirnih skupova sa stotinjak njegovih pristaša s jedne strane i približno 200 protivnika većinom španjolskog jezičnog podrijetla s druge strane.

Republikanski predsjednik stigao je na prostrani očišćen i zaštićen teren u Otay Mesu gdje je poredano osam modela nešto viših od devet metara i isto toliko širokih, od betona ili čelika, u podnožju zelenih meksičkih brda.

“Uspostavili su zakon i red u San Diegu kad su podigli zid”, izjavio je Trump.

Otkad je Trump postao predsjednik, radi se o prvom njegovom posjetu Kaliforniji, najnapućenijoj državi federacije i izravnom protivniku njegovoj politici oko brojnih tema, posebice imigracije.

Guverner Jerry Brown proglasio je Kaliforniju, gdje je najveći dio stanovništva španjolskog jezičnog podrijetla, državom sigurnom za brojne ilegalne useljenike a kalifornijski tužitelj Xavier Becerra uložio je u nekoliko navrata žalbu Trumpovoj administraciji koja je uzvratila sudskim putem prošli tjedan, prenosi Reuters.

Guverner je prethodnog dana uputio otvoreno pismo Trumpu podsjećajući da je Kalifornija šesto gospodarstvo u svijetu, bogatstvo stvoreno zahvaljujući prihvaćanju “imigranata”.

Usprkos Trumpovu simboličnom posjetu, ništa ne ukazuje da će najavljeni “veličanstveni” zid ikada proviriti iz zemlje.

Više od godinu dana nakon njegova dolaska na vlast, Kongres nije odobrio nijedan dolar za izgradnju koja bi mogla stajati do 20 milijardi dolara i protiv koje su digli glas brojni demokratski zastupnici.

Podijeli objavu