Podijeli objavu

Koalicijski partneri slovenskog premijera Mire Cerara odbili su danas njegove kritike da su suodgovorni za nastalu situaciju u kojoj je on zbog blokada u Vladi podnio ostavku.

Ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika DESUS, izrazio je za TV stanicu POP-TV razočarenje iznenadnom odlukom Cerara, rekavši da je on koalicijske partnere “ostavio na cjedilu” i tako “bacio koplje u trnje”, optužujući dvije manje stranke u Vladi.

Slovenski mediji navode da je jedan od uzroka zašto je Cerar kasno sinoć odlučio dati ostavku ponašanje Erjavca na sjednici Vlade koja je održana neposredno prije toga jer je Erjavec odgovornost za odluku vrhovnog suda da poništi lanjski referendum na kojem opozicija nije uspjela “srušiti” Vladin zakon o gradnji pruge pripisao predsjedniku Vlade, rekavši da je to premijerov “fijasko”, te predlagao da zbog toga bude smijenjen ministar prometa Peter Gašperšič koji dolazi iz Cerarove stranke.

Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana, drugog potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, naveli su da je odluka Cerara bila “emocionalna”, ali da se slažu s predsjednikom države Borutom Pahorom da novi izbori budu održani već u svibnju, no da unaprijed ne isključuju buduću novu koalicijsku suradnju s Cerarovom Strankom modernog centra (SMC) u ovisnosti o izbornom rezultatu, te da smatraju kako za Sloveniju “desna vlada” ne bi bila dobro rješenje, prenosi Hina.

– Naš cilj je da se i u iduću vladu uključe ljevica i lijevi centar jer se već pokazalo da desne vlade rade na štetu Slovenije – ustvrdio je Židan.

Dodao je da i u novoj konstelaciji Cerara i Erjavca vidi kao potencijalne partnere u budućoj vladi, dodavši da Ceraru u sadašnjem trenutku ne želi odgovarati teškim riječima.

Podijeli objavu