Podijeli objavu

Mijanmar planira  vratiti oko 700.000 Rohinja muslimana koji su pobjegli u Bangladeš u 11 “novih sela”, priopćio je u četvrtak visoki zvaničnik, izazivajući upozorenja aktivista za ljudska prava o novoj represiji nad manjinskom grupom, prenosi Fena.

Stalni tajnik ministarstva vanjskih poslova Myint Thu izjavio je  da je prvoj grupi od 374 Rohinja izbjeglice odobren povratak i da će se vratiti “u roku od nekoliko tjedana” u prvi tranzitni logor i potom u “sigurna nova sela” u blizini njihovih prvobitnih domova.

Rohinja izbjeglice u Bangladešu tvrde da su nasilno protjerane iz svojih sela u mijanmarskoj zapadnoj državi Rakhine od nacionalnih snaga sigurnosti u kampanji ubojstava, silovanja i podmetanja požara, koja je pokrenuta u kolovozu prošle godine.

Mijanmarske vlasti tvrde da su legitimne sigurnosne operacije provedene kako bi se vratili red i mir nakon smrtonosnog napada Rohinja militanata 25. kolovoza.

Novi model repatrijacije Rohinja kritizirala je i vodeća grupa za ljudska prava Human Rigthts Watch, tvrdeći da je potpuno neprihvatljiv i za Rohinje i za međunarodnu zajednicu i da samo mijenja status protjeranih Rohinja iz izbjegličkog u interno raseljene osobe.

Podijeli objavu