Podijeli objavu

Slovenski predsjednik Borut Pahor sastao se danas s premijerom Mirom Cerarom, koji je kasno sinoć obavijestio javnost da podnosi ostavku, o čemu je u međuvremenu i službeno informirao parlament. Nakon sastanka je priopćeno da će parlamentarni izbori u Sloveniji vjerovatno biti održani u drugoj polovici svibnja.

Pahor ocjenjuje da će zbog ostavke predsjednika Vlade doći do prijevremenih izbora u drugoj polovici svibnja, priopćeno je iz Pahorovog kabineta, nakon razgovora u kojem je Cerar predsjedniku države pojasnio zašto se odlučio na ostavku koja je šokirala dio slovenske javnosti.

Datumi za održavanje izbora mogli bi biti u nedjelju, 20. ili 27. svibnja, prenosi Hina.

Kako je nakon sastanka priopćeno iz predsjednikovog ureda, Pahor se nije odlučio za ustavnu mogućnost da parlamentu predloži nekog kandidata koji bi Vladu vodio do redovnih parlamentarnih izbora koji su bili planirani za sredinu lipnja, jer smatra da je bolje rješenje da što prije budu raspisani prijevremeni izbori.

Parlament bi idućeg tjedna bez posebnog glasovanja trebao “uzeti na znanje” Cerarovu odluku o ostavci, a tada će uslijediti i službeni ukaz predsjednika države o raspuštanju sadašnjeg saziva parlamenta i objava točnog datuma održavanja izbora.

Podijeli objavu