Podijeli objavu

Tvorac filmskog serijala “Ratovi zvijezda” George Lucas posjetio je “galaksiju” u centru Los Angelesa, kako bi označio početak radova na izgradnji njegovog Muzeja pripovjedačke umjetnosti “Lukas”, vrijednog 1,5 milijardi dolara.

Ustanova čije je otvaranje zakazano za 2021. godinu nije viđena da bude samo uspomena na “Ratove zvijezda”, već muzej u kojem će biti predstavljeni svi oblici vizualnog pripovjedanja, od slika i crteža do humorističkih stripova i filmova, prenose agencija.

Među filmovima će biti i futurističko remek-djelo “Metropolis” iz 1927. godine, čuveni “Građanin Kane” Orsona Wellesa iz 1941. godine, do serijala “Indiana Jones” na kojem je Lukas surađivao s redateljem Stevenom Spielbergom.

Snazi “Sile” u Muzeju doprinijeće prvi svjetlosni mač Lukea Skywalkera i šljem Dartha Vadera.

Kada je Gradsko vijeće prošle godine odobrilo projekt s 14 glasova za i bez glasova protiv, Lukas je naveo da njegov Muzej nije besmislen projekt koji treba  pokupiti pljesak, piše Vijesti.me.

Muzejska kolekcija će uključiti i slike Normana Rockwella, Edgara Degasa i Pierre-Augusta Renoira, humorističke stripove Charles M. Schulza, tvorca “Kikirikija”, i alternativnog umjetnika Roberta Kramba, kao i animacije iz filmova kao što je “Tko je smjestio zeki Rogeru” i specijalne efekte iz filmova poput “E.T. izvanzemaljac”.

Izgradnju Muzeja i njegovu opremu u cijelosti financira Lukas, njegova žena i njihova fondacija, a zvaničnici Los Angelesa navode da je to najveći javni poklon uručen njihovom gradu.

Podijeli objavu