Podijeli objavu

Vladimir Putin veliki je favorit za pobjedu na ruskim predsjedničkim izborima koji će se održati u nedjelju – on je omiljen u Rusiji, a na Zapadu od njega prave “osovinu zla” protiv koje se okuplja NATO.

Prema redovnim anketama Sveruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja, Putin će sigurno dobiti izbore.

Za milijune Rusa Putin je čovjek koji je donio stabilnost nakon političkog i ekonomskog kaosa u devedesetim godinama prošlog stoljeća. On je obnovio vlast i ugled Moskve na međunarodnoj pozornici izgubljen nakon raspada SSSR-a,piše Poskok.info.

“Putin je poput ogledala u kome svatko može  videti ono što želi”, ističe u razgovoru za zapadne medije politički analitičar Konstantin Kalačov.

On ukazuje na činjenicu da jedni smatraju da je Putin podigao Rusiju, koja je bila na koljenima, te obnovio vojsku i vojnu industriju.

Za druge je Putin onaj koji je podigao životni standard građana i osigurao  isplatu mirovina na vrijeme.

U inozemstvu, pak, o njemu imaju potpuno drugačiju sliku – Putin se nerijetko pojavljuje na naslovnim stranama novina kao simbol apsolutnog zla.

 “To što ga smatraju najvećim neprijateljem Zapada – znači da mu priznaju status najvećeg političara”, ističe Kalačov i objašnjava: “Ako vas se boje, znači da vas poštuju”.

Putina na Zapadu optužuju, između ostalog, da je uveo Rusiju u ukrajinski sukob i da je kriv za doping afere ruskih sportaša.

Ruski predsjednik je posebno naljutio zapadnu vojnu Alijansu kada je Rusija ušla u sirijski konflikt na strani predsjednika Sirije Bašara el Asada i potpuno promijenila odnos snaga na terenu.

Međutim, u očima Vladimira Putina sve te zamjerke zapravo pokazuju da snažna Rusija smeta Zapadu. Upravo zato je ruski predsjednik odlučio da vodi kampanju za izbore 18. ožujka pod sloganom: “Snažan predsjednik snažne zemlje!”.

Tako je u govoru u parlamentu početkom ožujka Putin predstavio novo, kako je naglasio, nepobjedivo rusko oružje, poručivši Zapadu: “A sad ćete nas slušati!”.

Prema anketama, njegov najveći suparnik je kandidat Komunističke partije Pavel Grudinjin, koji ima podršku tek oko osam posto birača.

Rusi se najviše boje povratka nestabilnosti kakva je vladala u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Taj strah je posebno snažan izvan Moskve.

“Ne vidim niti jednog drugog kandidata koji bi mogao biti naš vrhovni komandant”, rekao je čuveni filmski režiser Nikita Mihalkov pred stotinjak tisuća ljudi na mitingu u Moskvi.

Tako razmišlja veliki broj Rusa, pa će Putin, sa velikom vjerojatnoćom, još šest godina predvoditi Rusku Federaciju, unatoč sve namrštenijim pogledima iz zapadnih prijestonica.

Podijeli objavu