Podijeli objavu

Finska je najsretnija zemlja svijeta, navodi se u ovogodišnjem globalnom izvješću UN-a o sreći kojim se pokušava utvrditi razina sreće u 156 država svijeta, među kojima je Hrvatska zauzela 82. mjesto, čime je za pet mjesta pala od prošle godine.

Norveška, koja je prošle godine bila prva, sad je na drugom mjestu, a u deset najsretnijih zemalja svijeta još su se našle Danska, Island, Švicarska, Nizozemska, Kanada, Novi Zeland, Švedska i Australija.

Izvještaj zemlje rangira po šest ključnih varijabli koje doprinose stupnju sreće: dohodak, sloboda, povjerenje odnosno odsutstvo korupcije, očekivano trajanje života u punom zdravlju, društvena podrška i velikodušnost, piše CNN.

“Top pet zemalja gotovo sve imaju jednako visoke vrijednosti za šest ključnih faktora koji utječu na stupanj sreće, a četiri od tih pet zemalja – Danska, Švicarska, Norveška i Finska – na prvom su mjestu još od prvog izvješća o globalnoj sreći”, rekao je John Heliwell, profesor emeritus ekonomije sa Sveučilišta British Columbia, prenosi Index.

Finska također ima najsretnije migrante, na čemu je bio posebni fokus u ovogodišnjem izvješću. Valja dodati i kako iz TOP 10 zemalja u odnosu na prošlu godinu nitko nije ispao, već su pojedine zemlje tek zamijenile mjesta, s obzirom na to da su razlike između njih, posebno prvih pet, jako male.

Od većih zemalja, SAD se našao na tek 18. mjestu, što je za četiri pozicije lošije nego lani. Njemačka se našla na 15. mjestu, a Ujedinjeno Kraljevstvo na 19. Japan je tek 54., Rusija 59., a Kina drži tek 86. poziciju.

Slovenija je 51., Srbija 78., Italija 47., BiH je 93., a ispred je čak i Kosovo koje drži 66. poziciju.

Izvještaj UN-a o globalnoj sreći šesti je od 2012. godine. Ljestvica nove liste proizlazi iz analize podataka prikupljenih u 156 zemalja u razdoblju između 2015. i 2017. godine. Analiza sreće migranata bazirana je na istraživanju u 117 zemalja iz razdoblja od 2005. do 2015. godine.

Podijeli objavu