Podijeli objavu

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amar Mašović potvrdio je jučer u Mostaru da je po nalogu Tužiteljstva BiH zaustavljena ekshumacija iz jame Radača u kojoj je, kako se sumnjalo, tragično završio veliki broj osoba.

“Tužiteljstvo BiH smatra da na tom lokalitetu u ovom trenutku nema razloga za dalji nastavak ekshumacija. Tužiteljstvo je ostavilo otvorenu mogućnost da se nastavi ekshumacija ukoliko se pojave neke nove informacije koje bi bile konkretizirane”, rekao je Mašović.

On je dodao da su se istražitelji u tu jamu spustili do dubine od stotinjak metara i da se nakon prethodne ekshumacije jednog broja žrtva više nisu pojavili skeletni ostaci, piše Srna.

“Bojim se da ne postoji mogućnost da je na ovom mjestu završilo na desetine i stotine žrtva kako se navodilo u javnosti. Nestanak nekih od pronađenih žrtava na toj lokaciji datira iz 1993. godine, a to onda znači da je nemoguće da se tamo nalaze stotine žrtava. Bit će prije da su žrtve na nekim drugim lokacijama, a ne u jami Radača”, mišljenja je Mašović.

U travnju 2016. godine iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da je na ekshumaciji u jami Radača kod Mostara pronađen veći broj posmrtnih ostataka ljudskog porijekla.

“Na navedenoj dubini pronađeni su ostaci betona, što ide u prilog saznanjima da su posmrtni ostaci nakon bacanja u jamu zatrpavani s ciljem skrivanja. Iskopavanja se nastavljaju i dalje, a prema prikupljenim dokazima i informacijama, u jami Radača nalazi se veći broj posmrtnih ostataka, uglavnom žrtava srpske nacionalnosti iz prethodnog rata”, priopćeno je tada iz Tužiteljstva BiH.

Mostar: Zaustavljena ekshumacija jame Radača 1

Već u lipnju 2016. pojavile su se informacije da je Ministarstvo financija BiH odbilo zahtjev Tužiteljstva BiH za odobravanje sredstava potrebnih za nastavak ekshumacije iz te jame.

Sumnjalo se da se u jami Radača kod Mostara, nalaze posmrtni ostaci 200 do 300 osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti, ali ovu informaciju nitko nije potvrdio.

Iz Tužiteljstva  su ranije naveli da postoje informacije da se u jami nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava srpske i bošnjačke nacionalnosti, stradalih 1992., 1993. i 1995. godine. Iz ove jame 2008. godine ekshumirana su četiri tijela stradalih mostarskih Srba.

Njihova tijela pronađena su na dubini od 25 metara.

U blizini Radače, na lokaciji Goranaca, postoje još dvije jame koje su poslužile kao masovne grobnice. Iz Bahtijevice su ekshumirana tijela četiri osobe srpske nacionalnosti – članovi obitelji Vuković. Iz jame Rimski bunar 2007. godine ekshumirano je 16 žrtava, među kojima su bila tijela 13 pripadnika Armije RBiHnestala 1993. iz zgrade Vranica u Mostaru, gdje se nalazilo zapovjedništvo Četvrtog korpusa  Armije BiH.

Podijeli objavu