Podijeli objavu

Filipini su obavijestili glavnog tajnika Antonia Guterresa UN-a o svojoj odluci o povlačenju iz Međunarodnog kaznenog suda (ICC),  uz uvjeravanje da će i dalje biti predani vladavini prava, a sud je izrazio žaljenje zbog tog poteza.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte povukao je svoju zemlju iz ICC-a nakon što je sudski tužitelj prošli mjesec objavio da je u tijeku preliminarna istraga optužbi da su predsjednik i vodeći dužnosnici počinili zločine protiv čovječnosti za vrijeme smrtonosnog rata protiv droge.

Duterte, poznat po svojem tvrdom stajalištu prema kriminalu, u više navrata je opovrgnuo da je naredio policiji da ubija osumnjičene za povezanost s drogom. Policija je opovrgnula optužbe aktivista za ubojstva te rekla da je više od 4000 ljudi ubijenih u policijskim okršajima bilo naoružano te se opiralo uhićenju.

“Vlada potvrđuje svoju predanost borbi protiv nekažnjivosti za zločine,  usprkos povlačenju iz Rimskog statuta, pogotovo otkad Filipini imaju nacionalni zakon o kažnjavanju teških zločina”, istaknula je vlada u pismu datiranom u četvrtak i upućenom glavnom tajniku UN-a, prenosi Hina.

Predsjednik skupštine članova ICC-a O-Gon Kwon iz Južne Koreje rekao je da žali zbog filipinske odluke.

Kwon je potaknuo Filipine da ostanu članom ICC-a te da se “angažiraju u dijalogu” umjesto da se povuku, što će kako je rekao naštetiti naporima suda da kazni ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

“ICC treba jaku potporu međunarodne zajednice da osigura svoju djelotvornost. Potičem Filipine da ostanu kao stranka Rimskog statuta”, rekao je u izjavi.

Rimski statut osnivački je sporazum ICC-a, a Filipini su ga ratificirali 2011.

Podijeli objavu

Odgovori