Podijeli objavu

Zahtjevi svih sindikata zdravstva HNŽ-a za povećanje primanja teški su dodatnih 50 milijuna KM, a Vlada HNŽ-a ima 12 milijuna KM, jedan je od zaključaka s konferencije za medije Gorana Opsenice, ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a.

Opsenica je na početku šire pojasnio probleme zdravstvenoga sektora, kazavši da je on preglomazan, a da su najodgovornija rukovodstva zdravstvenih institucija koja su akumulirala dug od sto milijuna, a onda se počela utrkivati u podrškama nerealnim zahtjevima sindikata, piše Klix.ba.

Narodnim jezikom rečeno, nalazimo se u situaciji u kojoj lud j**e zbunjenoga, samo što ovaj put “lud” nije lud nego se samo takvim pravi, a tu prije svega mislim na organe rukovođenja zdravstvenih institucija. Njihova politička podobnost amnestira ih od bilo kakve odgovornosti. “Zbunjen”, to su prije svega osnivači zdravstvenih institucija koji se nalaze u dugogodišnjoj hibernaciji, kazao je ministar Opsenica.

Kao dio problema u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije naveo je i odnos prema Županiji Zapadnohercegovačkoj, koja koristi zdravstvene institucije u HNŽ-u, a koje je nazvao susjednom, ali ne i prijateljskom županijom. Naglašena je i potreba ujednačavanja prava pacijenata u svim županijama.

Osiguranik u Sarajevu, udaljen od osiguranika u Konjicu 42 kilometra, ima 2,1 puta veća prava, kazao je ministar uspoređujući izdvajanja pojedinih županija za zdravstvo, opterećenost zavoda i sl.

U županiji koja vrvi privatnim poliklinikama i ordinacijama legalno rade samo dva doktora medicine, tj. isključivo privatno, dok su još tri doktora medicine zaposlena u javnim zdravstvenim ustanovama i imaju odobrenje za rad u okviru dopunske prakse. Sve ostalo su umirovljenici kao nositelji djelatnosti, a u njima na crno rade mnogi, pa i oni čiji su sinovi stajali u prvim redovima prilikom prosvjeda Sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, optužio je ministar.

Ministar Opsenica kazao je i da prema Zakonu o radu ne postoji stavka posebnoga kolektivnoga ugovora kako traže doktori medicine i stomatologije, a u polemici s novinarima koji su kazali da je takva praksa u drugim županijama, on je kazao da to treba pitati druge županije, navodi Klix.ba.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, vezano za zahtjeve o povećanju primanja, je u pisanoj formi uputio svoju procjenu koja se odnosi samo na liječnike i ona je teška 15 milijuna KM na godišnjoj razini. Druga dva sindikata dostavila su svoju procjenu, a ona se odnosi na sve zaposlenike u zdravstvu i iznosi 50 milijuna KM, kazao je Goran Opsenica.

Ministar je rekao da je na pisanu najavu štrajka sindikata liječnika, zakazanoga za 19. ožujka, reagirao županijski pravobranitelj, upozorivši na nezakonitost štrajka, budući da je na snazi rješenje Općinskoga suda Mostar o zabrani organiziranja štrajka, sve do okončanja drugostupanjskoga postupka koji je u tijeku i donošenja konačne presude.

Procjenjuje se da je u zdravstvenom sektoru HNŽ-a 500 radnika viška, ali da među njima nema doktora medicine, nego da je riječ o ostalim zaposlenicima u zdravstvu.

Podijeli objavu